K2 Content

Esmee Kosterman heeft op TT Circuit Assen de laatste wedstrijd van het seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op haar naam geschreven. Bij de tweede wedstrijd van de Supercar Madness Finaleraces nam de als vijfde gestarte Kosterman in een geweldige eerste ronde de leiding over van polesitter Calvin de Groot. 

Later in de race rekende de 18-jarige Bas Koeten Racing-pilote na een fel gevecht ook af met Jenson de Leeuw en stelde zo de zege veilig. Marnix de Wit profiteerde van problemen bij De Groot en De Leeuw en legde zo beslag op de tweede positie, terwijl Johan Land met zijn derde positie algemeen ook de winst greep in de Gold Cup. Tomas De Backer kon zijn zo succesvolle seizoen geen passend einde geven. De 25-jarige Belg moest na de opwarmronde met een probleem richting de pits en eindigde uiteindelijk op twee ronden van de winnaar.

 

Het is inmiddels vier uur in de middag als de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zich opstelt voor de tweede wedstrijd van de Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen. De kampioenen zijn met Tomas De Backer (algemeen), Alan Czyz (Junior Cup) en Johan Land (Gold Cup) al bekend. De wedstrijd van zaterdag kende door de verschillende bandenkeuzes een verrassend verloop waarbij Jenson de Leeuw de winst greep, met Esmee Kosterman op twee en Calvin de Groot op drie. De aanvankelijk leidende De Backer viel op de opdrogende baan door zijn afwijkende bandenkeuze zelfs helemaal buiten het podium.

 

De startopstelling van de tweede race en daarmee afsluitende wedstrijd van het seizoen is conform de uitslag van de kwalificatie. Daarmee op poleposition De Groot met naast zich De Backer. Op rij twee De Leeuw en Marnix de Wit en op rij drie Kosterman en Johan Land. Daarachter nog Maxim van den Doel en Marieke Stuff. Hoewel het de hele dag droog is geweest in Assen, geeft de buienradar aan dat het gedurende de Fiesta-race weleens zou kunnen gaan regenen. De kans is zelfs zo groot dat de wedstrijdleiding de wedstrijd officieel als ‘wet race’ verklaart en regenbanden dus zijn toegestaan. Terwijl de Fiesta’s op de grid staan komen de eerste meldingen binnen van druppels achter op het circuit. Niemand neemt echter de gok om te wisselen en dus vertrekt iedereen op slicks.

 

Eén vertrekt er echter niet want De Backer komt uit de opwarmronde meteen de pits in met motorische problemen. Vanaf pole heeft De Groot een goede start en neemt de leiding. Een heel slechte start heeft De Leeuw die zelfs door zo ongeveer het gehele veld gepasseerd wordt. Kosterman stoot niet alleen meteen door naar plek twee, maar neemt in de eerste ronde zelfs de leiding over van De Groot. Op drie De Wit, gevolgd door Van den Doel, De Leeuw, Land en Stuff.

 

Intussen staat bij De Backer in de pits de motorkap nog altijd open. Als we nu even bedenken wat er voor Czyz mogelijk was geweest als hij in Assen van start was gegaan, dan komt het erop neer dat de Pool de algemene titel voor het grijpen zou hebben gehad.

 

Kosterman gaat uitstekend want de Bas Koeten Racing-rijdster pakt een paar tienden op De Groot, terwijl Van den Doel ten koste van De Wit oprukt naar plek drie. De Leeuw heeft ook zijn snelheid hervonden want even later is hij De Wit voorbij en ligt op plek vier. Met inmiddels twee ronden achterstand verlaat De Backer de pits, maar een rol van betekenis zal de kampioen niet meer kunnen spelen, niet bepaald een afsluiting van het seizoen zoals de Belg dit graag gezien had.

 

Aan kop nemen Kosterman en De Groot afstand van Van den Doel, die in ronde vijf gepasseerd wordt door De Leeuw. Daarmee is De Leeuw na zijn slechte start terug op drie. Op vijf nadert De Wit ook Van den Doel. Daarachter is het gat naar Land en Stuff inmiddels flink gegroeid.

 

In ronde zes heeft De Groot waarschijnlijk een foutje gemaakt. Kosterman heeft het gat kunnen vergroten tot ruim twee seconden. Op plek drie is De Leeuw op De Backer na de snelste rijder op de baan en nadert daardoor De Groot.

 

De Wit is inmiddels op vier aangeland, met Van den Doel op vijf, Land op zes en Stuff op zeven. De Backer rijdt op plek acht en zal daar, uitvallers daargelaten, niet meer vanaf komen.

 

De rondetijden lopen halverwege de race steeds verder op, een teken dat de baan toch serieus nat begint te worden. De Leeuw toonde zich eerder dit weekend al een uitstekend regenrijder en bewijst dat ook nu weer. Binnen een ronde is hij niet alleen De Groot voorbij, hij is ook Kosterman tot op een halve seconde genaderd. Dan blijken de problemen bij De Groot serieus te zijn want hij stuurt zijn Fiesta in ronde negen de pits in.

 

Het gevecht om de leiding begint. Kosterman en De Leeuw gaan naast elkaar de eerste bochten door, maar de snelle dame weet vooralsnog de leiding te behouden. In de Strubben is het dan toch raak en leidt De Leeuw om direct daarna weer van de kop te worden verdrongen door Kosterman. Bij de elfde doorkomst is het toch weer De Leeuw op één, op minder dan een seconde gevolgd door Kosterman.

 

De Wit neemt op vier seconden van de leider de derde positie in, gevolgd door Land, die Van den Doel een plaatsje afhandig heeft gemaakt.

 

In ronde twaalf komt er een einde aan de strijd om de kop als De Leeuw stilvalt. Kosterman gaat daarmee eenzaam aan de leiding, met op drie seconden De Wit en op een halve minuut (!) Land.

 

Van den Doel is daarmee terug op vier en op vijf Stuff. Op twee ronden van de leider schuift De Backer door het uitvallen van De Leeuw en De Groot toch nog op naar plek zes.

 

Kosterman gaat met een voorsprong van vier seconden op De Wit de laatste ronde in en daarmee lijkt de uitslag vast te staan. In de laatste ronde valt nog wel Van den Doel met problemen stil, maar omdat de rijders achter de tiener al op een ronde zijn gezet, verliest hij zijn vierde positie niet.

 

De winst gaat daarmee naar Kosterman met op vier seconden De Wit. Land maakt het podium compleet en is meteen winnaar van de Gold Cup. Van den Doel is ondanks het niet passeren van de finish vierde met Stuff op vijf. Op twee ronden achterstand passeert De Backer als zesde de finish. De Leeuw wordt op drie ronden als zevende geklasseerd en De Groot op vier ronden als achtste.

 

Het Junior podium wordt daarmee bezet door Kosterman, die de dubbel pakt, De Wit en Van den Doel.

 

PR

 

 

19349725
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
6519
6260
44035
19261936
87789
212456
19349725

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven