K2 Content

Het wordt bijna eentonig maar opnieuw kende een wedstrijd van de BetCity Mazda MX-5 Cup een kopgroep van zes met talloze positiewisselingen en werden de podiumposities pas in de laatste meters verdeeld. Op Circuit Zolder ging de overwinning in de eerste BetCity Mazda MX-5 Cup wedstrijd van het weekend naar Wouter Jansen, zijn eerste zege in deze merkencup. Van de kopgroep grepen Timo de Graaff en Leon van Verseveld de overige podiumposities, terwijl András Király net naast de prijzen greep. Het verschil tussen de top vier bedroeg op de finishlijn slechts 0,18 seconden! Daan de Graaf en Jordy van der Eijk maakten ook deel uit van de kopgroep maar moesten genoegen nemen met de plekken vijf en zes.

Na de op een vochtige baan verreden kwalificatie van eerder op de zaterdag is het voor de BetCity Mazda MX-5 Cup om 17.30 uur tijd voor de eerste van drie races die tijdens Supercar Madness op Circuit Zolder op het programma staan. De startvolgorde voor race één is de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Omdat Delano de Ketele, die in de kwalificatie in de top tien eindigde, is teruggezet vanwege een straf uit een eerdere race, is de volgorde iets anders geworden. Op poleposition Thierry Glaesener en daarnaast op rij één Bas Visser. Op rij twee Wouter Jansen en Marcel Dekker, gevolgd door Jordy van der Eijk en Leon van Verseveld, en daar weer achter Timo de Graaff en András Király, met op plek negen de snelste rijder uit de kwalificatie, Daan de Graaff. Daarachter nog Matej Sikhart en Leon Iserbyt en de teruggezette Delano de Ketele en Lars van ’t Veer.

 

Zal Glaesener op pole zijn zenuwen in bedwang kunnen houden en hoe snel kunnen Király en de broers De Graaff de aansluiting met de kop vinden?  De start van Glaesener is goed, maar al heel snel wordt de polesitter door een aantal rijders voorbij gestoken. Dekker heeft halverwege de eerste ronde de leiding te pakken, voor Jansen, Van Verseveld, Király, Timo de Graaff, Jordy van der Eijk en Daan de Graaff. Glaesener is bij de eerste doorkomst al teruggezakt naar plek acht.

 

Zoals gebruikelijk bij de Mazda’s is er meteen alweer een felle strijd om de kop. Van Verseveld en Jansen hebben Dekker van de leiding verdrongen en maken het elkaar extreem moeilijk. Dekker heeft duidelijk een probleem want de voormalig leider rijdt langzaam en moet zelfs de pits opzoeken om daar ook niet meer uit weg te komen.

 

Van der Eijk heeft intussen goede zaken gedaan en ligt achter Van Verseveld, maar voor Jansen op plek twee. Achter de top drie hebben Király en de broers De Graaff elkaar gevonden. De kegels die de chicanes markeren moeten het ook weer flink ontgelden want al na ronde drie zijn er diverse gesneuveld.

 

Aan kop heeft Van Verseveld een klein gaatje naar de achtervolgende groep bestaande uit Jansen, Timo de Graaff, Király, een iets teruggevallen Van der Eijk en Daan de Graaff. Zoals gebruikelijk zijn de positie wisselingen weer niet van de lucht.

 

Halverwege de wedstrijd lijkt Van Verseveld te profiteren van de felle strijd achter zijn rug. Jansen blijft nog tweede, maar Van der Eijk maakt weer plekken goed en rukt ten koste van Timo de Graaff, Király en Daan de Graaff op naar plek drie. Als de rijders op de plekken twee tot en met vijf het elkaar even niet moeilijk maken en een mooi lint vormen, is de voorsprong van Van Verseveld zo weer als sneeuw voor de zon verdwenen en is er een kopgroep van zes. Daarachter Sikhart, De Ketele, Glaesener, Van ’t Veer, Visser en Iserbyt.

 

In ronde negen krijgt Van der Eijk in de kopgroep een duw van Van Verseveld, moet door het grind en ziet niet alleen plaatsen maar ook veel terrein verloren gaan. Door al het gerommel leidt opeens Jansen, voor Timo de Graaff, Király, Van Verseveld en Daan de Graaff. Door zijn gedwongen uitstapje is Van der Eijk teruggevallen tot bij het duo De Ketele Sikhart.

 

Het lijkt er dus op dat de kopgroep van vijf, bestaande uit Jansen, Király, Van Verseveld en de broers De Graaff in de slotronde om de podiumposities gaan strijden. Met een clubje van vier en twee naast elkaar komt de kopgroep de laatste chicane door. Twee raken elkaar met de zijkant maar uiteindelijk is het toch Jansen die de meeste snelheid weet de behouden en de neus van zijn Mazda als eerste over de finishlijn drukt, zijn eerste overwinning in de BetCity Mazda MX-5 Cup.

 

Op twee en drie Timo de Graaf en Van Verseveld, terwijl Király beslag legt op plek vier. Het verschil tussen de top vier: 0,18 seconden! Daan de Graaf passeert op 1,4 seconden van de winnaar als vijfde de vlag, met Van der Eijk op zes. De Ketele, Sikhart, Glaesener en Van ’t Veer maken de top tien compleet.

 

Uiteraard was Jansen meer dan tevreden met zijn eerste zege. “Met de snelheid zaten we goed, al hebben we eigenlijk niet echt kunnen testen. Gisteren hebben we wat in de regen getest, maar dat was voor vandaag natuurlijk niet optimaal. Ook de kwalificatie ging niet ideaal. Hier en daar wat regen en te koude banden. We hebben daardoor niet echt onze tijd kunnen rijden. Ik had echter wel het gevoel dat mijn snelheid goed was en dat er nog meer in het vat zat. Ik heb hier in Zolder voorheen één keer gereden met de oude Mazda's en toen waren we ontzettend snel. Het circuit ligt mij blijkbaar en nu hebben we dat vandaag kunnen laten zien. Ik lag voorop, toen Timo kwam en zijn auto ertussen stak. Toen was het, of we winnen hem of we eindigen tweede. Ik had meer snelheid op het laatste rechte stuk, richting de laatste chicane. Ik stak mijn auto ertussen en remde hem uit. Hij ging rechts langs de pion. Ik kreeg erg weinig ruimte waardoor we elkaar nog iets raakten. Eigenlijk werd ik op het zand gedrukt, maar won toch de wedstrijd. Alle puzzelstukjes beginnen nu in mekaar te vallen en qua snelheid en alles zitten wij er goed bij. Op naar morgen.”

 

Update: Na afloop werd na het bekijken van alle beelden Király één positie teruggezet in de uitslag omdat hij een tegenstander buiten de baan had ingehaald. Daarmee promoveerde Daan de Graaff naar plek vier en viel Király terug naar plek vijf. 

 

PR

 

19349891
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
6685
6260
44201
19261936
87955
212456
19349891

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven