De mistige en dreigende omstandigheden werden op de zaterdag door de zon nog verdreven van de Assense heide, maar vandaag barstte de regen dan toch echt los. Op het TT circuit Assen werd de laatste race van het seizoen 2008 onder kletsnatte omstandigheden verreden en leverde de lang verwachte kampioenen op.

De snelle BMW 1-serie die door JR Motorsport wordt geprepareerd en door Pieter van Soelen bestierd kan ook in de regen fenomenale tijden rijden. Zowel auto als coureur voelen zich volledig op het gemak in de regen, al is het verminderde zicht een factor om goed rekening mee te houden.

Na de race van gisteren had Van Soelen al een riante blik op de grootste beker, die voor het kampioenschap. Als hij vandaag een achtste plaats zou scoren en de titelrivalen van Monster een tweede plek, zou de BMW van Van Soelen alsnog met de eindoverwinning aan de haal gaan. Een achtste plaats had genoeg geweest, maar de sportman Pieter van Soelen wist toch nog beter te scoren, een zesde plaats aan de finish. Hij zal echter de punten van P5 krijgen omdat gastrijder Dennis Retera met de KTM X-Bow niet voor het kampioenschap meedoet.

Na de start pakte Pieter in de eerste bocht al weer een aantal plekken, maar nam daarbij absoluut geen risico te veel. Racen brengt an sich al risico mee, maar verdere risico’s werden door de slimme coureur uit Rockanje vermeden. Hij controleerde de race volledig vanaf een mooie plek in de kop van het veld, maar liet zich niet verleiden tot een domme actie die hem schade zou kunnen opleveren.

Vooraf had hij zijn plan al getrokken en vertelde hierover: “Het is vandaag een kwestie van blijven rijden en geen domme fouten maken. De regen maakt het wel wat lastiger en spannender, je bent in deze omstandigheden ook afhankelijk van de capaciteiten van anderen. Als je zelf strak rijdt een geen fout maakt kan je nog steeds door een andere coureur worden geraakt als die de fout in gaat.”

Dat gezegd hebbende bleek de strategie van Van Soelen om een gaatje te laten vallen voor zich, en zo geen last te hebben van de spray, en een gaatje achter zich te creëren een perfect plan. In een vacuüm reed hij strakke tijden en controleerde en consolideerde. De eerste stint verliep uitstekend. Na zijn pitstop zakte hij terug tot een positie rond de tiende plaats.

De BMW van JR teamgenoten Bert van der Zweerde en Richard van den Bos draaide ondertussen vooraan uitstekende tijden en wist uiteindelijk wederom als tweede onder de vlag door te komen. Ook deze equipe zal de punten ontvangen van de overwinning. Dennis Retera reed met de bijzonder KTM bolide een snaarstrakke race, wat veel goeds doet vermoeden voor de toekomst als deze exoot een vaste plek in de DSC zal innemen.

Vanaf de tiende plaats na de pitstops zette Pieter de lijn voort van snelle tijden en slim rijden, zonder fouten. Al snel verbeterde hij zijn positie weer richting de zesde plaats als gevolg van de stops van anderen.

Een zeer blije en tevreden Pieter van Soelen na de race: “YES, we hebben het kampioenschap binnen! Ik heb werkelijk geen enkel foutje gemaakt vandaag ondanks dat het soms best een lastige race was doordat je helemaal niets zag als je achter een ander terecht kwam. Daarom heb ik op zeker moment afstand genomen, een gaatje laten vallen en ben behoudend gaan rijden. Als je uit de spray komt en er staat ineens iemand stil op de baan, dan heb je toch mooi een probleem…”

Van de mogelijke problemen die zich vandaag hadden kunnen voordoen bleek vandaag bij de dikke BMW helemaal niets, in tegenstelling tot bij vele anderen die zich her en der vergaloppeerden in bochten en weg glibberden over het staande water op de baan. Zoals altijd bleek de GT bocht weer een scherprechter, menigeen had moeite om de bolide in het juiste spoor te houden.

Pieter vertelde over zijn ervaringen: “In de bochten ben ik net een fractie eerder van het gas gegaan en gaan remmen en net een fractie later weer op het gas om te voorkomen dat ik zou wegglijden of dat er iets fout zou gaan. Om het kampioenschap te halen moest ik natuurlijk wel aan de finish komen en wilde perse geen fouten maken en risico’s nemen.”

Dat hij niet alleen over een uitstekende gasvoet beschikt, maar ook over een helder verstand en snel denk vermogen. Inschatting van de situatie en tegenstander is cruciaal gebleken vandaag en het hele seizoen, dat Pieter van Soelen het spelletje het beste beheerst is gebleken. Niet voor niets is hij de kampioen geworden!

PR

11717860
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2649
3784
14965
11674281
76485
135985
11717860

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven