Bob Herber en Milko Tas zijn op het TT-circuit Assen 2de geworden in de Dutch Supercar Challenge. In hun klasse, de Supersport II, moesten zij alleen Bert van der Zweerde voor zich dulden. Luco Hornsveld werd in zijn debuutjaar in dezelfde klasse 4de.

De spanning was het gehele weekend goed te voelen. Op vrijdag voor de kwalificatie stond iedereen al op scherp. Het weer was dreigend, wat de spanning alleen maar voedde. Uiteindelijk werden er goede tijden geklokt, toch stonden Bert van der Zweerde en Pieter van Soelen namens JR Motorsport bovenaan de lijst. Gevolgd door de gebroeders Monster. Toen gebeurde het. Milko Tas zat in zijn ritme, gefocust als nooit tevoren. Terwijl de tijd wegtikte positioneerde Milko zich voor een ronde met weinig verkeer. En het lukte hem! Met een 1:48.329 nam hij de pole position over van de JR Motorsport coureurs in zijn 11de en laatste lap. De vreugde binnen het team was ongekend, de eerste klap is immers een daalder waard. En met 5 tienden nam hij gepaste afstand van de nummer 2. Beter kon het weekend niet beginnen. Luco Hornsveld had zich niet kunnen kwalificeren. In de vrije training verlamde een probleem met de versnellingsbak de Seat Leon. Helaas was er niet op tijd een versnellingsbak gereed om te wisselen.

Op zaterdag begon dan het echte werk. De race duurde maar 45 minuten + 1 lap, korter dan gebruikelijk. De dreiging van regen was nog groter dan op de vrijdag. De start verliep niet zo vlekkeloos als gehoopt. Milko verloor twee plekken, de kortere race werkt dan niet in het voordeel. Vervolgens wist Milko wel tijden te rijden die gewaagd waren aan de koplopers, hierdoor liep hij niet al te veel achterstand op. Tijdens de pitstop wisselden de rijders en werd er de nodige benzine bij getankt. Jammer genoeg kon niet voorkomen worden dat Bert van der Zweerde al snel voor de Saker reed. En dan gaat het iets harder regenen. Niet genoeg voor regenbanden, maar wel voldoende om het glad te maken. De BMW’s zijn in deze condities vele malen beter dan de Saker GT. Bob Herber had na de pitstop dan ook een ongelijke strijd. Met zijn ervaring kon hij ervoor zorgen dat hij er niet afgleed, maar een sterk gevecht om posities kon hij zijn concurrentie niet leveren. Ook anderen ging het niet van een leien dakje. Bij de Seat van Monster bleek zelfs een schokdemper te zijn afgebroken. Zij vielen helemaal uit. Sijthof, met de Marcos Mantis, had van tegenslagen nog geen last gehad. Na de pitstop had hij zelfs de leidende positie in handen, helaas was hij te snel geweest tijdens de pitstop. De drive-through penalty zorgde ervoor dat hij tot net achter Bob Herber terugviel. De Marcos was echter de betere wagen in de twijfelachtige condities. Een terugval naar de 4de positie van de Saker tot gevolg hebbende.

Luco Hornsveld had op zaterdag toch een Seat tot zijn beschikking. Na een heel sportief gebaar van JR Motorsport om de BMW, waarin Nick en Coen Sport-kampioen zijn geworden, te huren, werd beslist dat hij in de reserve Seat Leon van het Brax Racing team kon rijden. Hierdoor kon Luco zijn plek in het kampioenschap verdedigen. Dit resulteerde in een 8ste. Hiermee bleef hij Luc de Cock voor, wat belangrijk was voor zijn kampioenschap.

Zondag werd alles beslist. Herber/Tas stonden 4 punten achter op Van der Zweerde. Een klein rekensommetje leerde dat het kampioenschap nog niet gedaan was. Bob Herber zou beginnen, Milko zou tijdens de pitstop instappen. De start verliep netjes, geen ongelukken. Van der Zweerde nam echter samen met zijn teamgenoot Van Soelen al snel afstand. Monster, met hun Seat Leon, kon ook voorbij aan Herber. Daar bleef het echter niet bij. Na de pitstop, waarbij Bert van der Zweerde een fors aantal seconden langer moest stilstaan, namen de Monster Brothers zelfs de leiding!

In de tweede helft van de wedstrijd gebeurde er heel veel in korte tijd. Van Soelen maakte een foutje. Wellicht was het de druk, misschien een ander probleem. Helaas eindigde het seizoen voor hem in de grindbak. Ondertussen zat Milko Tas op doorrijden. Bert zat door de pitstop achter hem, maar was niet van plan in die volgorde te blijven rijden. Aan het einde van de wedstrijd werd het zelfs stuivertje wisselen, waarbij beide coureurs elkaar het leven gunden. Grote klasse voor dit race-gedrag! Vervolgens ging de Seat van Monster stuk. Hierdoor schoof Tas een plekje op wat de leidende positie betekende. Helaas zat Bert direct achter hem. Om het kampioenschap binnen te halen zou er iemand tussen hen in moeten zitten. Van der Zweerde wist dit maar al te goed en riskeerde dan ook niks meer. Tussen de spannende inhaalpogingen van Bert door was er ook nog een achterbumper te zien van de Seat van Luco Hornsveld. Hij had een tikje gehad, maar kon wel doorrijden. De race werd uiteindelijk afgevlagd met de Saker op 1 en Van der Zweerde op 2. Het kampioenschap is hiermee net ontglipt aan het duo Herber/Tas, maar aan de inzet ligt het niet.

Brax Racing heeft een fantastisch seizoen gehad. Trots op de prestaties van alle rijders. Bob Herber en Milko Tas in de Saker Sportscar GT hebben alles gegeven wat ze maar konden. De concurrentie is gewaarschuwd voor het volgende seizoen. Ook Luco Hornsveld heeft een geweldig debuutjaar beleefd. Volgend jaar zal hij, met de kennis en ervaring die hij nu heeft, ook een titelkandidaat zijn.

Tekst: PR

11737687
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2305
3986
6291
11702895
96312
135985
11737687

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven