In de tweede wedstrijd van het seizoen in Engeland waren Jaap van Lagen en Wolf Nathan al eens de beste, dit keer racete het duo naar de overwinning in eigen land. Op het TT-circuit van Assen wonnen zij de eerste wedstrijd van de Dutch Supercar Challenge tijdens de drukbezochte Rizla Racing Days. Met dank aan een imponerende stint van de coureur uit Ede.Jaap van Lagen zette de door Bas Koeten Racing geprepareerde Porsche GT3 Cup op vrijdag al op de pole position in de Supersport 1-klasse. Het leverde al één felbegeerd punt op voor het kampioenschap. De 1:44.925 was bovendien goed voor een negende tijd algemeen, nog voor veel krachtigere racewagens.

Wolf Nathan nam de start van de eerste wedstrijd voor zijn rekening. In de eerste bocht werd de ondernemer uit Duiven verrast door zijn nog te koude achterbanden. Het leidde tot een pirouette, waarna Wolf vanaf de allerlaatste positie de jacht inzette. De concurrentie werd met grote stappen bijgehaald.

Bij het openen van pitstop window was het tijd voor Jaap van Lagen om de opmars verder vorm te geven. En hoe. De professional uit Ede bleek ontketend. Per ronde maakte Jaap 2 à 3 seconden per ronde goed op de andere coureurs in de Supersport 1-divisie. “Ik heb flink lopen stampen.”

Toen het in de laatste ronde begon te regenen bleek Jaap op de natte baan én slicks een klasse apart. De stopwatch liet zien dat hij die ronde de allersnelste was op de baan en tussen de 5 en 8 (!) seconden sneller rondging dan de concurrentie. “Dat laatste rondje was echt niet éénvoudig. Met slicks op een natte baan, dat is heel erg oppassen...”

Aanvankelijk leek het alsof Wolf Nathan en Jaap van Lagen als tweede waren geëindigd in hun klasse, maar bij de nakeuring bleek de Porsche van Jochen Habets 40 kilogram te licht. Een gewichtsvoordeel dat ongeveer gelijk staat aan 0,5 seconde tijdswinst per ronde. De rijder werd door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd. Zo kregen Wolf en Jaap loon naar hard werken: de tweede zege van het seizoen was een feit. Ook de zesde plaats algemeen mocht er zeker wezen.

De tweede race van het weekeinde tijdens de door 58000 mensen bezochte Rizla Racing Days nam Wolf Nathan opnieuw de start voor zijn rekening. Nu knokte Wolf vanaf het begin met de besten. De rijderswissel en pitstop verliep echter minder dan gepland. Een onwillig achterwiel zorgde voor 20 seconden extra oponthoud.

Opnieuw moest Jaap alle registers opentrekken, want nu besloeg de race geen 60 minuten maar slechts 45 minuten. Vanaf de laatste plaats sneed hij als een warm mes door de boter. “Dit soort situaties inspireert”, zegt Jaap van Lagen.

Zo kon het dat Jaap in de race een snelste ronde draaide die nog 0,1 seconde sneller was dan de kwalificatietijd. En dat inclusief het inhalen van langzamere deelnemers. De stormloop bracht Wolf en Jaap uiteindelijk een zevende plaats in de klasse. “De race was eigenlijk net tekort. Met nog twee ronden extra had er een derde of vierde plaats in de Supersport 1-klasse ingezeten”, aldus Jaap.

“Toch hebben we een succesvol weekeinde achter de rug. Een zege, pole position en twee keer de snelste raceronde. De snelheid is er, aan onze constantheid moeten we werken. Maar het is voor ons een leerjaar in de Dutch Supercar Challenge. Als je dat in ogenschouw neemt, dan doen we het fantastisch. We leggen een uitstekende basis voor een gooi naar het kampioenschap volgend seizoen.”

Jaap van Lagen wordt dit seizoen ondersteund door: Aevitae  – AHC Risk Strategy – Beelen Groep – HydroPro - Joalpe – Afbouwbedrijf Van Meerveld – Nathan Import/Export – Oranjedak

PR

11724317
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1359
4000
21422
11674281
82942
135985
11724317

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven