Het derde weekend van oktober stond op het TT Circuit Assen in het teken van de SLAM!FM Finaleraces. Zoals zo vaak tijdens de seizoensafsluiter van de Dutch Supercar Challenge waren de weergoden weer van grote invloed. Ferry en Robin Monster lieten zich echter door de gladde baan niet van de wijs brengen en gingen gewoon voor de tweede positie in het kampioenschap. De definitieve beslissing zou echter pas in de allerlaatste race vallen. Tijdens de kwalificatietraining zetten de racende broers met een tijd van 1:49.208 de vierde tijd op de klokken. Ze moesten de Marcos van tegenstander Sijthoff met slechts 0.074 seconde voor laten gaan.

 

Vlak voor aanvang van de eerste race begon er regen neer te dalen op de TT baan, waardoor Ferry en Robin besloten de SEAT Léon Supercopa op intermediate banden te zetten. Dat die keuze niet helemaal perfect uitviel gaf Robin na enkele ronden al toe: “We zijn op intermediates gestart, maar dat blijkt nu dus niet helemaal de goede keuze te zijn. We proberen tot de pitstop door te rijden op deze banden en gaan in mijn stint op slicks vlammen!” Ferry, die tot aan de pitstop de auto bestuurde, kende een lastige eerste stint door de bandenkeuze en de weersomstandigheden.De snelle coureur had wat problemen in de eerste fase doordat de baan opdroogde. Desondanks bleef hij op de baan om een extra stop uit te sparen en zo extra tijdverlies zoveel mogelijk te voorkomen. In de loop van zijn stint begon de baan weer natter te worden en kreeg Ferry wederom voordeel van zijn intermediates.

De omstandigheden bleven echter zeer wisselend waardoor de banden nooit echt tot hun volledige voordeel konden komen. Tijdens de pitstops besloot de Team Riwal Racing equipe om op de aangedreven wielen aan de voorzijde van de SEAT slicks te monteren. Op dat moment bleken slicks ook zeker de beste optie te zijn. Met een baan die inmiddels droog genoeg was wist Robin prima tijden te realiseren en de bolide naar een prachtige derde positie te sturen.

Robin vertelde over de opmerkelijke combinatie van slicks voor en intermediates achter: “Met een voorwiel aangedreven auto is het vooral belangrijk om voor de juiste banden te hebben, de achterkant volgt vanzelf wel. Ik had van de slicks genoeg voordeel om goede tijden te rijden en zo weer een goede stap te maken richting de definitieve tweede plaats in het kampioenschap en dat is ons doel van dit weekend.”

Op zondagmiddag werd de laatste race van het seizoen gestart met de heren Monster op de derde plek van de tweede startrij. Direct bij de start begon er al weer de nodige chaos te ontstaan vanwege de lastige weersomstandigheden. De baan was half nat, waardoor diverse coureurs kozen voor banden die toegerust zijn voor racen in de regen. Ferry en Robin kozen ervoor om hun Spaanse bolide echter op volledige droogweerbanden te zetten, een weloverwogen gok die goed zou uitpakken in de beginfase.

Ferry startte de laatste race van het seizoen op een prima wijze, hij stuurde de Team Riwal auto direct naar de derde positie en won er nog een doordat de tegenstrever voor de tweede plaats in het kampioenschap zichzelf uitschakelde. Sijthoff verslikte zich in de natte omstandigheden, spinde en werd door een andere deelnemer hard geraakt. Hierdoor was zijn race na enkele honderden meters al over en kon de equipe Monster vrijuit racen. Robin vertelde: “We juichen pas als de vlag gevallen is, maar dat Sijthoff eruit ligt maakt ’t voor ons wel veel makkelijker.”

In gevecht met de BMW Z4 van Janssen-De Vries ging het mis. Ferry haalde de BMW in, maar werd toen hij er inmiddels al voorbij was op het linker achterwiel geraakt, waardoor de band lek raakte en de diffusor beschadigd raakte. In eerste instantie wist Ferry de tik nog op te vangen en de auto op de baan te houden, bij de GT chicane echter raakte hij de controle kwijt en tolde de auto van de baan.

Met een stilstaand achterwiel stuurde Ferry de auto terug naar de pits om het kapotte wiel te laten vervangen. Met een nieuwe band ging de auto weer de baan op om naar de reguliere pitstops te rijden. Na de stops nam Robin het stuur weer over en probeerde het maximale uit de situatie te halen. “We hebben de tweede plaats in het kampioenschap veilig gesteld ondanks dat het niet allemaal goed ging dit weekend. We zijn aangereden en hebben daardoor schade opgelopen, maar desondanks deed de auto het niet slecht. Ik heb eigenlijk toch best een lekkere race gereden”, liet Ferry na afloop weten.

Robin Monster was na afloop van de race minder blij met de situatie: “We hebben de tweede plaats wel veiliggesteld, maar niet zoals we dat wilden. Ferry was die BMW al voorbij toen hij werd aangereden, dat was eigenlijk onnodig en dus best zuur voor ons. Maar uiteraard ben ik wel tevreden met de einduitslag van het seizoen. We hebben het beste eruit gehaald wat nog mogelijk was.”

Tekst: PR

11719376
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
418
3747
16481
11674281
78001
135985
11719376

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven