Traditiegetrouw is de Spa Euro Race voor de Dutch Supercar Challenge vaste prik op de kalender. Evenals andere jaren rijden de teams graag op Spa, wat wel bleek uit de inschrijvingen. De deelnemerslijst voor dit raceweekend was namelijk al maanden voor het evenement tot het op Spa Francorchamps maximaal toelaatbare aantal van 75 deelnemers gevuld. Er was dit jaar zelfs een wachtlijst van meer dan tien deelnemers, waardoor gezegd kan worden dat het startveld van de DSC komend weekend bomvol is. Bovendien rijdt de DSC in een aantrekkelijk programma met het International GT Open, het European F3 Open, de Britcar, het FIA Formula Two Championship en de Maserati Trofeo. De toegang tot het circuit is voor bezoekers middels een uit te printen ticket gratis.

Na drie raceweekenden is Diederik Sijthoff in de GT-divisie de trotse koploper van het kampioenschap. De bestuurder van de Speedtec-Viper stapte dit jaar pas over naar deze divisie maar heeft de smaak al meteen goed te pakken. Op het Engelse Donington Park boekte Sijthoff zijn eerste overwinning van het seizoen en tijdens de Superleague Formula GP van Assen pakte Sijthoff maar net naast het podium. De Viper-coureur reed tot nu toe alle races ruimschoots in de punten, en heeft daardoor al 96 punten verzameld. Dit zijn er al bijna twintig meer dan Dave Basu, die met 79 punten op de tweede positie staat. Basu is dit jaar overgestapt naar een indrukwekkende Corvette C6.R GT1 en boekt zichtbaar progressie, getuige zijn overwinning tijdens de zaterdagrace op Assen. Ook Roger Grouwels, rijdend met een Corvette C5.R GT1, presteert steeds sterker. Na een problematische seizoenstart op Hockenheim, waar de Corvette nog wat technische mankementen had, eindigde Grouwels in drie van de vier races daarna op het podium.

De concurrentie is dit jaar echter moordend. Naast bovengenoemde coureurs pakten veel andere inschrijvingen namelijk ook al een overwinning. Zo schreven equipe De Graaff/Van der Hoek/Van Dongen met de Audi R8 GT3 LMS, Alex van ’t Hoff met de Mosler MT900, het duo Kvetnansky/Sedlak met de Praga R4S en Rick Abresch met de Corvette C6.R GT1 allen al een race op hun naam. Op Spa Francorchamps zijn er dan ook veel kanshebbers op de overwinning in deze divisie. Gastrijders zijn onder andere de Fransman Pierre Etiene Bordet met een Marcos LM600 en de Amerikaan Mike Guasch, die instapt bij Martin Short.

Ook in de Supersport I-divisie leidt een nieuwkomer in de divisie het kampioenschap. Bert van der Zweerde stapte na zijn kampioenschappen in de Supersport II- en Sport-divisie over naar deze klasse met een bloedsnelle BMW M3 Silhouette. Met deze auto pakte Van der Zweerde al vier overwinningen dit seizoen, maar de andere twee wedstrijden viel de BMW-coureur uit. Zijn voorsprong op de concurrentie is in het kampioenschap dan ook maar zeer klein, want Wolf Nathan staat met maar twee punten verschil op de tweede plaats. Nathan reed afgelopen seizoen samen met Jaap van Lagen, maar door verplichtingen van Van Lagen bij de Duitse Porsche Cup rijdt Nathan dit jaar vaak alleen. Zo ook komend weekend op Spa Francorchamps, want Van Lagen gaat deelnemen aan de prestigieuze Porsche Carrera World Cup op de Nordschleife in Duitsland. Nathan heeft echter in het eerste jaar veel geleerd van Van Lagen, getuige zijn overwinning tijdens de Superleague Formula GP van Assen.

Derde in het kampioenschap van de Supersport I-divisie staan momenteel Erol Ertan en René Wijnen. Ertan en Wijnen komen al jaren uit voor Carworld Motorsport, waar zij lange tijd een snelle Renault Mégane Trophy bestuurden. Dit jaar zijn zij samen overgestapt naar een Porsche 997 GT3 Cup, een auto waar het duo zeer snel aan gewend is geraakt. Ook zij staan maar een paar punten achter koploper Van der Zweerde. Op Spa Francorchamps is bovendien de kans op een andere winnaar altijd groter dan op andere circuits. Door de altijd aanwezige kans op regen melden namelijk regelmatig andere coureurs zich aan de kop van het veld, zoals de bestuurders van de BRL´s zoals Nelson van der Pol, Jacky van der Ende en Barry Maessen. Gastrijders in de Supersport I-divisie zijn onder andere Luc Braams in een Camaro GT4 en de Engelse deelnemers James en Simon, beiden met een Lamborghini Gallardo.

De strijd in de Supersport II-divisie is een strijd tussen de merken BMW, Seat, Saker en Lotus. Hier zijn Robin en Ferry Monster met hun Seat Leon SuperCopa momenteel de leiders in het kampioenschap, met een voorsprong van vijftien punten op het met een BMW 1-serie rijdende duo Bogaerts/Van der Aa. Achter het duo Bogaerts/Van der Aa is ook een Seat terug te vinden. Die Seat wordt bestuurd door Marcel Norbart, die na een korte afwezigheid dit jaar weer is teruggekeerd in de Dutch Supercar Challenge. Ondanks wat technische problemen is Norbart inmiddels steeds meer vooraan het veld te vinden.

Regerend kampioen Pieter van Soelen is ook dit jaar weer voorin te vinden, maar hij heeft het geluk nog niet aan zijn zijde gehad. Aanrijdingen en technische problemen hebben erin geresulteerd dat Van Soelen momenteel slechts op de zevende plaats in het kampioenschap staat. Hem zal er dus alles aangelegen zijn om op Spa Francorchamps punten te pakken. Dat geldt ook voor Luc de Cock en Jan van der Kooi, die beiden met een Lotus uitkomen in deze divisie. Zij kenden dit jaar al veel technische problemen en zijn dus gebrand op een goed resultaat in België.

In de Sport-divisie van de Dutch Supercar Challenge gaan momenteel de Lotussen aan de leiding in het kampioenschap. Aart Bosman is de trotse aanvoerder van het klassement, met vlak achter hem aan teamgenoot Guillaume Schulz. Toch krijgen zij het dit jaar niet cadeau, want onder andere Richard van den Bos met de BMW E36 M3 en John van der Voort met de BMW 1-serie zitten de Lotus-coureurs op de hielen.

Achter deze groep koplopers zit een grote groep coureurs die allen loeren op een podiumplek. Onder andere de Clio’s van Spirit Racing, met Rob Nieman, Frank Bédorf en Machiel Kars achter het stuur tonen regelmatig hun snelheid, evenals de bestuurder van de andere Renault Clio, Edward Grouwels. Ook de gebroeders Van Vliet met de BMW E46 en Eric van den Munckhof en Marcel van Berlo met hun Focus Sport zijn vaste podiumkandidaten.

Het programma op Spa Francorchamps is komend weekend bomvol, en is bovendien gratis toegankelijk. Naast de Dutch Supercar Challenge maken het International GT Open, het European F3 Open, de Britcar, het FIA Formula Two Championship en de Maserati Trofeo onderdeel uit van het programma. Kaarten zijn te downloaden via onderstaande link, voor toegang tot de paddock wordt op het circuit 5 euro gevraagd.

Tekst: DSC

11736843
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1461
3986
5447
11702895
95468
135985
11736843

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven