Vooraf aan het vijfde raceweekeinde was de marge van Jaap van Lagen en zijn teamgenoot en sponsor Wolf Nathan slechts één enkel puntje. Twee tumultueuze races later op het circuit van Zolder heeft het duo flink afstand genomen. Na de winst in de uursrace van vandaag is de leiding in de sterkbezette Supersport 1-klasse uitgebouwd tot 10 punten.

Even leek het erop dat de afspraak op Zolder beter snel vergeten kon worden. Met de kwalificaties is er nog niets mis. Jaap zet de Porsche 911 GT3 Cup op de pole position in de klasse, waarbij het eerste kampioenschapspunt alweer binnen was, maar de uursrace op zaterdag verloopt allesbehalve gladjes.

Na drie ronden remt Wolf Nathan een paar meter te laat en draait om z’n as bij het ingaan van de Jacky Ickx-chicane. In veel gevallen lijdt zo’n klein foutje tot wat tijdverlies, maar deze keer niet. Wolf tikt in de draai de auto van Berry van Elk aan. Met wederzijdse schade tot gevolg. De Porsche belandt bovendien muurvast in het grind en komt er pas na hulp van de marshalls weer uit.

Na een grote schoonmaak en enkele noodreparaties door de monteurs van Land Motorsport kan de teamgenoot van Jaap door om uiteindelijk als tiende in de SS1 te finishen (en twintigste) algemeen. “We dachten erover om deze race te schrappen, maar hebben toch besloten de drie punten te koesteren”, legt de Edese professional uit.

In het strijdgewoel blijken de nummers twee in het kampioenschap (Ertan/Wijnen) met een kapotte motor te zijn uitgevallen en nummer drie Bert van der Zweerde als derde te zijn gefinisht. “Met de wetenschap dat Ertan en Wijnen er ook op zondag niet bij zouden zijn, was een goed resultaat extra gewenst.”

Op de baan zetten Jaap en zijn teamgenoot de motivatie om in pure snelheid. Wolf Nathan rukt vanaf startplaats acht al snel op naar plaats vijf, om de Porsche op de vierde positie over te geven aan Jaap. “Ik kwam als leider de baan weer op, want de andere equipes moesten extra lang stoppen door hun goede resultaten gisteren. In het DSC werken ze met strafseconden bij de verplichte pitstop.”

Ondanks dat de Edenaar de leiding in de schoot krijgt geworpen, is het geen makkelijke stint. Concurrent Bert van der Zweerde zit er maar drie seconden achter. “Ik heb echt flink lopen stampen om hem voor te blijven.” Als de grote concurrent uitvalt met een technisch probleem rijdt Jaap de 450 PK sterke Porsche koeltjes naar de finish. De derde zege van dit seizoen is een feit.

“Dat is ook racen: gewoon door blijven gaan als het tegenzit en dan je kansen pakken”, aldus de ervaren coureur. “In die zin verdient Wolf een compliment. Ook na de spin in de eerste race reed hij nog toptijden en dat was vandaag niet anders.” Met nog vier races te gaan hebben Jaap van Lagen en Wolf Nathan met 133 punten de leiding in handen, Bert van der Zweerde achtervolgt met een totaal van 123.

Jaap van Lagen wordt dit seizoen ondersteund door: Febo - Van Ginkel Groep - Joalpe – Afbouwbedrijf Van Meerveld - Nathan Import/Export – Oranjedak - Wetac

12197384
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
401
3926
16947
12160227
10975
92573
12197384

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven