Het TT circuit Assen stond tijdens het eerste weekend van augustus volledig in het teken van de Racing Days die vanaf dit jaar door Gamma gesponsord wordt. De Dutch Supercar Challenge maakt inmiddels een onlosmakelijk onderdeel uit van de Racing Days die jaarlijks worden gehouden op het snelle Drentse circuit. Jasper en Robbert Bijl waren uiteraard met de Supercopa ook weer van de partij.

Tijdens de tijdtrainingen lieten de gebroeders Bijl direct zien dat ze een goede stijgende lijn te pakken hebben. De ervaring met de auto begint behoorlijk toe te nemen en dat werpt zijn vruchten af. Jasper en Robbert behaalden de elfde positie in de kwalificatie door het 4.555 meter lange circuit te ronden in een tijd van 1:53.133.

De snelle SEAT Léon Supercopa wist gedurende de eerste van twee races op zaterdag een goede vooruitgang te boeken. De mannen van Bijl stuurden hun Spaanse raspaard samen naar een prachtige achtste positie aan de finish en verschaften zich daarmee een aantal belangrijke punten en een goede uitgangspositie voor de tweede race op zondag. Jasper Bijl keek desgevraagd terug op de eerste race: “We hebben een prima race gereden, de ervaring met de auto begint steeds meer vruchten af te werpen. De auto heeft nog veel meer potentieel wat we moeten zien te gaan benutten, maar we moeten niet vergeten dat dit pas ons debuutseizoen in de Dutch Supercar Challenge en in deze auto is. Onze ervaring was in het begin nul met de auto, dus ik denk dat we het helemaal niet verkeerd hebben gedaan to nu toe.”

In Assen beheerst het weer, net als in het legendarische Spa-Francorchamps met grote regelmaat de gemoederen van de coureurs en teams. De geografische ligging van het circuit zorgt ervoor dat er geregeld snel wisselende weersomstandigheden zijn op het TT circuit. Dat leek ook tijdens het Gamma Racing Day weekend het geval te worden. Het gehele weekend dreigden de wolken vervaarlijk. Gedurende de eerste race op zaterdag bleef het hemelwater echter opgeborgen in de donkere wolken die over het circuit dreven.

Ook op zondag dreigden de regenwolken een factor te zullen gaan zijn tijdens de verscheidene races. De ruim 59.000 bezoekers die op de tribunes en in het gras langs de baan hadden postgevat kregen echter nagenoeg geen regen over zich heen. Slechts tijdens het demoprogramma in de middagpauze viel er een korte bui bij het begin van het rechte stuk. Het bleef gelukkig bij een korte en plaatselijke bui die slechts veroorzaakte dat de eerste race na de pauze als ‘wet race’ bestempeld werd door de wedstrijdleiding. De invloed van de regen was echter nihil, de coureurs reden de race gewoon op slicks en merkten niets van de beperkte vochtigheid.

De rest van de dag zou het verder droog blijven, waardoor de gebroeders Bijl op een volledig droge baan hun tweede race konden afwerken. Aan het einde van de race werden de mannen afgevlagd als negende, waarmee Robbert en Jasper duidelijk aantoonden dat ze de auto steeds beter leren kennen en zich binnen de top tien kunnen nestelen. Mede dankzij de op het laatste moment aangepaste rijders volgorde konden de mannen zich weer prima profileren tussen de zeer ervaren coureurs in de top tien van de SuperSport II divisie van de Dutch Supercar Challenge. Aanvankelijk zou Jasper de eerste stint rijden, waarna Robbert het stuur zou overnemen voor de tweede stint . Strategisch besloten de mannen de volgorde echter om te draaien vanwege de bandenslijtage. Jasper vergt doorgaans meer van de banden, waardoor hij beter het laatste deel kan rijden.

Robbert nam na deze beslissing de start van de race voor zijn rekening en stuurde de auto aan het einde van zijn stint als tiende de pitstraat in na een mooie race waarin hij diverse fraaie gevechten leverde. Na een degelijke pitstop en rijders wissel kon Jasper zijn baankennis te gelde gaan maken. Ook hij leverde goed strijd en kwam mede door het wegvallen van een van de Lotussen voor hem als negende over de streep. Jasper wist achteraf te vertellen: “Robbert had het na de start lastig vanwege de drukte op de baan, maar hij heeft zich er prima uit gevochten! In mijn stint heb ik verschillende gevechten geleverd om de tiende plaats en kreeg ik de negende in de schoot geworpen. Dit was het beste weekend van het seizoen voor ons.” Robbert vulde zijn broer aan: “Dit heeft alles te maken met ervaring. Dit circuit kennen we best goed en daardoor valt alles dan ineens samen. We hebben prima gebruik gemaakt van de ervaring met de baan en de auto en dat werpt vruchten af. We zijn tevreden over dit weekend.”

Tekst: PR

11733265
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1869
3848
30370
11674281
91890
135985
11733265

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven