BMW-coureurs Koen Bogaerts en Pieter van Soelen hebben de allereerste race in 2012 van de Supercar Challenge op hun naam geschreven. In een spannende wedstrijd, waarbij de regen de hele tijd op de loer lag, konden zij de concurrentie knap achter zich houden. Tweede werd Peter Hoevenaars, die op zeventien jarige leeftijd zijn eerste race in de Supercar Challenge reed. Robin en Ferry Monster werden in de Supersport-divisie derde. In de Sport I-divisie leek de overwinning naar Guillaume Schulz te gaan, maar hij kreeg een drive-trhough voor een te korte pitstop waardoor hij terugviel naar de derde plaats. De overwinning ging hierdoor naar Eric van den Munckhof, voor John van der Voort.


 
De weersomstandigheden waren wisselvallig op Circuit Zolder, waardoor iedereen de vraag stelde wat de beste bandenkeuze zou gaan zijn. Bij de start van de race bleef de regen echter uit, waardoor iedereen op slicks van start kon gaan. Bij deze start was Pieter van Soelen het beste weg. Van Soelen speelde bij de start een spelletje met zijn concurrenten door langzaam te blijven rijden totdat de lichten op groen gingen. Ferry Monster verkeek zich hierop waardoor hij bij de start te laat reageerde op de lichten en meteen een paar plaatsen verloor.
 
Monster verloor die plekken onder andere aan Daan Meijer en Luc de Cock, die achter Van Soelen op de tweede en derde positie de eerste bocht in schoten. Achter De Cock had ook Peter Hoevenaars een zeer goede start. De jonge coureur, gestart vanaf de tiende positie, lag na een paar bochten al op de vierde positie.
 
Pieter van Soelen had een goede beginfase van de race en kon in de eerste ronden een voorsprong opbouwen van meerdere seconden. Daarachter had Daan Meijer het moeilijk, want hij werd vanaf de eerste ronde op de huid gezeten door Luc de Cock en Peter Hoevenaars. Ook Bob Herber kon in de eerste ronden aansluiten bij het gevecht om de tweede plaats.
 
Luc de Cock en Peter Hoevenaars wisselden achter Daan Meijer verschillende keren van positie, maar in de vijfde ronde lukte het Hoevenaars om aan de Porsche van Meijer te gaan. In de tweede bocht plaatste Hoevenaars een inhaalactie bij Meijer, die hiermee naar buiten werd gedrongen. Luc de Cock en Bob Herber profiteerden meteen en konden in de daaropvolgende bochten ook de Porsche van Meijer verschalken. Hierna noteerden Hoevenaars en De Cock meteen snelle rondetijden, waardoor zij meer en meer richting Pieter van Soelen kropen. De Cock slaagde er bovendien in om Hoevenaars wederom in te halen.

In de tiende ronde zorgde het weer voor een spannende wending in de race. Het begon namelijk licht te regenen, waardoor het op sommige plekken op de baan snel nat begon te worden. Bovendien kwam Pieter van Soelen de eerste achterblijvers tegen, waardoor Luc de Cock en Peter Hoevenaars zich achter Van Soelen meldden voor de strijd om de eerste positie. Ook Bob Herber was inmiddels voorbij aan Daan Meijer en was richting de kopgroep gereden.  Bob Herber voelde zich als een vis in het water met zijn BMW Z4 en mengde zich daarna in de strijd om de eerste positie. Voor Herber probeerden zowel Luc de Cock als Peter Hoevenaars om voorbij te gaan aan Pieter van Soelen, maar Van Soelen hield zich constant breed waardoor Hoevenaars en De Cock geen gaatje konden vinden. Herber profiteerde hiervan, want hij kon bij die gevechten eerst voorbij Peter Hoevenaars en daarna voorbij Luc de Cock rijden.
 
Herber leek daarna op weg naar de eerste positie, maar in zijn poging om aan te haken bij Van Soelen ging hij zelf in de fout. Herber ging te hard de eerste bocht in waarna zijn BMW Z4 uitbrak en Herber achterwaarts zijn auto in het grind parkeerde. De BMW-coureur zag hierdoor een goede klassering aan zijn neus voorbij gaan.
 
Na de pitstops had Koen Bogaerts het stuur overgenomen van Pieter van Soelen, waarna het zijn beurt was om de eerste positie te behouden. Luc de Cock bleef echter sterk rijden en kon iedere ronde dichter naar Bogaerts toe rijden. In de 22e ronde slaagde De Cock erin om in de eerste plaats van Koen Bogaerts over te nemen.

Lang kon de Lotus-coureur daar niet van genieten, want een paar ronden later moest De Cock zijn auto met technische problemen in de pitstraat parkeren. Bogaerts kreeg hierdoor de eerste plaats weer in zijn schoot geworpen, en stond die eerste positie niet meer af. Pieter van Soelen en Koen Bogaerts pakten dus de overwinning in de eerste race van het seizoen, voor Peter Hoevenaars die in zijn eerste race in de Supercar Challenge knap tweede werd. Robin en Ferry Monster eindigden met de RIWAL Seat Leon SuperCopa uiteindelijk op de derde plaats.
 
In de Sport I-divisie had Eric van den Munckhof de beste start, want de bestuurder van de Focus Sport kon in de eerste ronde meteen voorbij gaan aan de Lotus van het duo Rutgers/Adams en aan de Renault Clio van het duo Polderman/Steenmetz. Ook Michael Verhagen had een goed begin van de race. De bestuurder van de Honda S2000 kon namelijk ook voorbijgaan aan de Clio van Polderman/Steenmetz.
 
Het duo Polderman/Steenmetz herstelde zich echter snel en pakte de derde positie weer terug van Verhagen, die bovendien meteen Lotus-coureur Guillaume Schulz achter zich aankreeg. Schulz had een sterke beginfase van de race en kon snel naar de kop van het veld rijden. Voor het duo Polderman/Steenmetz was die beginfase uiteindelijk minder goed, want zij parkeerden hun Clio in de grindbak van de chicane voor de heuvel.
 
Na de pitstops lag Guillaume Schulz op de eerste plaats, met daarachter Eric van den Munckhof en John van der Voort. Van den Munckhof en Van der Voort waren de gehele race in een felle strijd met elkaar verwikkeld, waarbij het Van den Munckhof was die zich constant breed maakte waardoor John van der Voort niet voorbij kon gaan aan de Focus Sport.

Lotus-coureur Schulz leek zeker te zijn van een overwinning, maar na de pitstops bleek dat hij te kort had stilgestaan. Hierdoor kreeg Schulz een drive-through penalty, waarna Eric van den Munckhof en John van der Voort de eerste en tweede positie over konden nemen. Aan deze klassering veranderde in de slotfase van de race niks meer. Guillaume Schulz eindigde uiteindelijk op de derde plaats.
 
In de Sport II-divisie was de gehele race een spannende strijd tussen Nico Been en Rob Nieman. Nieman was van pole position gestart, maar Nico Been was het in de beginfase gelukt om aan de Clio van Nieman voorbij te gaan. Nieman drong hierna rondenlang aan bij Been, maar die hield zich sterk waardoor Nieman zijn pole position niet om kon zetten in een overwinning. Achter Been en Nieman eindigde het duo Kars Bédorf op de derde positie, met daarachter Kim Troeijen.

Tekst: Supercar Challenge

11736693
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1311
3986
5297
11702895
95318
135985
11736693

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven