Daniel Gibson en Tom Bradshaw hebben de eerste race van de Supercar Challenge Superlights tijdens de Acceleration 14 Finaleraces op TT circuit Assen op hun naam geschreven. De Gibson-coureurs waren de concurrentie veruit te snel af en wonnen met ruime voorsprong. In Group 3 ging de overwinning naar Ko Koppejan, voor Filip Declercq. Carlo Kuijer eindigde in zijn groep op de vierde plaats en had hieraan voldoende om zich te mogen kronen tot kampioen 2014 bij Superlights Group 3!

Bij de start van de race pakte Naomi Schiff meteen brutaal de leiding. De Radical-coureure reageerde alert op de rode lampen en won daarna de dragrace naar de eerste bocht van Gibson. Gibson liet zich echter niet kennen en pakte in de bochten daarna meteen weer de eerste positie af van Schiff. Daniel Gibson was in de eerste ronden razendsnel en kon meteen flink uitlopen op zijn achtervolgers. In de snelste groep waren achter Gibson Naomi Schiff en Kris Cools goed aan elkaar gewaagd. Schiff lag op de tweede positie en Cools op positie drie met maar een paar seconden verschil. Voor Cools waren de eerste ronden spannend, want de Tatuus-coureur had in de vrije trainingen nog niet de kans gehad om in de auto plaats te nemen. Voor Cools waren het daarom zelfs de allereerste ronden op het Drentse circuit.

Ook na de pitstops was het de Gibson GH-19 die de leiding in de race in handen had. Nu was het Bradshaw die achter het stuur van deze snelle bolide zat en hij was meteen razendsnel. De Engelsman noteerde rondetijden in de 1:37 en was daarmee veruit de snelste bolide op de baan. Achter Bradshaw lag Henk Thuis na de pitstops op de tweede positie met daarachter Ko Koppejan op positie drie. De derde positie in de snelste groep van de Superlights was in handen van Henk Haane, die op de vierde positie algemeen lag. In de slotfase van de race bleef de stand in Group 2 van de lights ongewijzigd. Gibson en Bradshaw wonnen dus de race, in Group 2 ging de tweede plaats naar Henk Thuis en Naomi Schiff en positie drie naar Henk Haane en Kris Cools.

Bij Group 3 van de Superlights verliep de start niet voor iedereen perfect. Zo reed David Houthoofd op het rechte stuk al over het gras en in de eerste bochten was er ook meteen contact tussen een paar rijders. Hier waren het Petersen en Kuijer die met elkaar in aanraking kwamen waarna zij beiden in de rondte gingen. Aan Ko Koppejan ging dit allemaal voorbij. De Radical-coureur behield in de eerste ronde zijn positie en kon meteen een paar seconden uitlopen ten opzichte van achtervolger Filip Declerq. Achter Declercq sloten Wibo Rademaker en Danny van Dongen aan op de posities drie en vier.

Koppejan was razendsnel en vocht in de beginfase van de race felle gevechten uit met rijders uit de snellere group 2-divisie. Daarachter stond Filip Declercq onder zware druk van Wibo Rademaker en ook Danny van Dongen, Rick van Geffen en Petersen waren niet ver van deze groep verwijderd. Daarachter was Carlo Kuijer na zijn spin in de eerste ronde begonnen aan een inhaalrace. De Praga-coureur liep elke ronde stukje bij beetje in op zijn voorliggers. Filip Declercq en Wibo Rademaker waren ondertussen nog steeds in fel gevecht. Rademaker bleef Declercq onder druk zetten en kon daar uiteindelijk in de veertiende ronde van profiteren. Declercq ging bij het uitkomen van de Strubben te vroeg op het gas en ging daarna in de rondte waarna Rademaker de tweede positie bij Group 3 kon overnemen. Achter Rademaker en Declercq lag Danny van Dongen nog steeds op de vierde positie, maar de Praga-coureur zag in zijn spiegels de Praga van Carlo Kuijer opdoemen. Kuijer had inmiddels al Rick van Geffen en Petersen verschalkt en liep daarna snel op Van Dongen in. Tot een gevecht tussen dit tweetal kwam het echter niet, omdat Van Dongen bij het openen van het pitwindow meteen de pitstraat opzocht.

Na de pitstops had Ko Koppejan nog steeds de leiding in handen bij de tweede groep van de Superlights. Achter Koppejan lag Wibo Rademaker op de tweede positie, gevolgd door Carlo Kuijer en de Radical van Schumacher. Rademaker kreeg echter een drive-through penalty omdat zijn pitstop te kort was geweest en ook Carlo Kuijer kwam niet ongeschonden uit die pitstops. De Praga-coureur reed bij zijn pitstop te snel door de pitstraat en kreeg daar een tijdstraf van tien seconden voor. Voor Rademaker was het leed daarna nog niet voorbij. De Radical-coureur kreeg namelijk opnieuw een drive-through aan zijn broek omdat hij vele malen met vier wielen de witte lijnen op het circuit had overschreden. Rademaker viel hiermee terug van een tweede plaats in Group 3 naar de derde positie.

De laatste ronden werden nog uitermate spannend bij de lights, want Wibo Rademaker was door zijn drive-throughs gebrand op revanche en noteerde daarmee razendsnelle rondetijden. Rademaker en Kuijer waren daarbij in fel gevecht met elkaar, wat Rademaker in zijn voordeel kon beslissen. Voor Kuijer was het daarna nog niet voorbij, want in de laatste bocht kwam de Praga zonder benzine te staan. Kuijer kwam daardoor nog maar ternauwernood rollend over de finish. Carlo Kuijer kwam uiteindelijk op de vierde plaats over de streep en pakte daarmee toch genoeg punten om zich te mogen kronen tot kampioen 2014 bij Group 3 van de Superlights!

Rademaker kreeg na afloop ook nog een tijdstraf en viel daardoor weer terug naar de derde positie bij Group 3 van de lights. De tweede plaats kwam hierdoor uiteindelijk in handen van Filip Declercq. Wibo Rademaker pakte uiteindelijk nog wel de derde positie, maar de overwinning ging naar Ko Koppejan.

Tekst: PR

11717763
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2552
3784
14868
11674281
76388
135985
11717763

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven