Stan van Oord heeft tijdens het New Race festival op het Belgische circuit van Zolder voor een verrassing gezorgd door als debutant in de Supercar Challenge direct zijn eerste race te winnen. Ook zijn tweede race was succesvol, met een derde plaats mocht de inwoner van Woudrichem opnieuw naar het podium. 'Wat een geweldig weekend, ik heb echt met volle teugen genoten van de races', was Van Oord terecht blij.

Stan van Oord heeft dit raceseizoen een drukke agenda, want naast zijn deelname aan de Clio Cup Benelux rijdt de 17-jarige coureur ook vier evenementen in de Supercar Challenge. Afgelopen weekend vond het New Race Festival plaats op de omloop van Terlaemen, beter bekend als het circuit van Zolder. "Alle divisies van de Supercar Challenge racen dit evenement, waarbij ook veel andere mooie raceklassen rijden, twee races. Ik rijd in een Clio van Spirit Racing in de klasse Sport 2, wij rijden onze races samen met de divisie Supersport. Later dit seizoen rijden we ook nog op Brands Hatch (GB) en tweemaal op Assen", aldus Van Oord.

In de kwalificatie kreeg Van Oord al direct te maken met de verschillen tussen de Clio Cup Benelux en de Supercar Challenge, want hij kreeg nu vier nieuwe banden tot zijn beschikking waar dat er in de Clio Cup slechts twee zijn. Zoals hij gewend was monteerde hij voor twee nieuwe banden en achter gebruikte banden, maar dat pakte niet goed uit. "De wegligging van deze Clio is heel anders en met de banden die ik heb gemonteerd had ik nu erg veel last van overstuur. Ik kwam daardoor niet verder dan de vijfde tijd in mijn klasse", legt Van Oord uit.

Waar de Clio Cup Benelux twee races van 30 minuten rijdt, duren de races in de Supercar Challenge precies dubbel zo lang, met een verplichte pitstop. De jonge rijder uit Woudrichem rijdt alleen, terwijl andere teams samen rijden. Van Oord was dankzij de trainingen van Koen van der Plas, zijn personal trainer, goed voorbereid op deze fysiek zware wedstrijden.

Omdat de Belg Wiebe Wijtzes vanuit de pitstraat startte, won Van Oord bij de start van de eerste race op zaterdag direct een plekje. Na een goede start sloot hij aan bij zijn teamgenoot Rob Nieman, die hij al snel kon passeren. Zo reed Van Oord als derde achter een in principe snellere Lotus en Peugeot. Tijdens de pitstop won hij weer een plek, omdat de Lotus een slechte pitstop kende. Achter de Peugeot reed van Oord op de tweede plaats en tot zijn genoegen bemerkte hij dat de tweede bestuurder van deze Peugeot niet zo snel was als zijn teamgenoot. Toen het ook nog begon te regenen bleek Van Oord de snelste man op slicks te zijn, dus ook sneller dan de snellere Supersport klasse. Alleen één rijder die regenbanden had laten monteren was sneller dan Van Oord in zijn Clio. Zo bouwde Van Oord een gaatje op zijn achtervolgers. Gelukkig had Van Oord afgelopen dinsdag met rijderscoach Niels Langeveld in Assen getest in de stromende regen, dat heeft dus zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels was ook de Lotus de Peugeot gepasseerd, maar Van Oord gaf de leiding niet meer uit handen en won zo op bijzonder fraaie wijze zijn debuutrace in de Supercar Challenge.

Op zondag stond de tweede race op het programma. Opnieuw startte Van Oord vanaf de vijfde positie. In de eerste ronde spinde Wijtzes en won de jonge coureur een positie. Ook zijn teamgenoot Nieman kon hij al snel passeren en dus reed Van Oord alweer op een podiumpositie. Toen na 14 ronden de Lotus op de eerste positie problemen kreeg leek een nieuwe verrassing aanstaande, maar de Peugeot bleek niet te achterhalen op de droge baan. Wiebe Wijtzes was na zijn spin in een goed ritme gekomen en op zijn thuispiste wist hij zowel Van Oord als de Peugeot in te halen, waarmee hij een knappe zege boekte. De Peugeot werd tweede en Van Oord was tevreden met de derde podiumplek.

De volgende races voor Stan van Oord zijn op 30 en 31 mei tijdens de World Series by Renault op het Formule 1 circuit van Spa-Francorchamps. Daar rijdt de Clio Cup Benelux twee races en hoopt Van Oord op nieuw succes.

Tekst: PR

11717911
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2700
3784
15016
11674281
76536
135985
11717911

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven