Komend weekend 16, 17 en 18 oktober zal op het TT Circuit in Assen de Finale races verreden gaan worden in de Supercar Challenge powered by Pirelli. Dat het spannend gaat worden is een feit want alleen in de Supersport divisie is de kampioen al bekend. Daarin zijn Bogaerts/Van der Aa/Van Soelen met hun BMW M3 E90 WTCC kampioen geworden. In Spa behaalden zij 256 punten en zijn daarmee door de overige auto's in de klasse niet meer in te halen.

In de Super GT-divisie van de Supercar Challenge was in de eerste races van dit seizoen de spanning om te snijden en leek de kampioen van 2014 – Roger Grouwels met de zwarte Viper – opnieuw voor de hoogste eer te strijden. De klasse heeft echter veel kanshebbers op de overwinning en halverwege het seizoen bleek de Belgische combinatie Jeffrey van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck met hun spectaculaire Corvette aan de leiding te gaan. Sinds het laatste race weekend in Spa zijn de rollen weer omgekeerd en staat de zwarte Viper toch weer bovenaan in het klassement met 245 punten. Hun voorsprong bedraagt slechts dertien punten, wie van de twee kemphanen gaat het kampioenschap naar zich toe trekken?

Achter de Viper en de Corvette zien we voor de Formido Finaleraces nog een aantal interessante SuperGT ’s. Het oog valt direct op de McLaren GT3 van Kox Racing Team, waarmee internationale GT-topper Peter Kox en Niko Pronk aan de start verschijnen. We zagen dit Nederlandse duo vorig jaar ook al in Brands Hatch in de Supercar Challenge deelnemen en afgelopen weekend behaalde Peter Kox nog een fraaie overwinning bij de 12 uurs race van Brno. Na zijn kampioenschap in 2013 met vader en zoon Geddie was de McLaren niet vaak meer aan het werk te zien in Nederland!

In de SuperGT-divisie zien we Henk Thuis met de spectaculaire Radical RXC 2.7 V8 en Cor Euser met de multicoloured Marcos. Een oude bekende staat ook weer ingeschreven: de gele Vicora van Barry Maessen. Twee Moslers MT900 zijn er voor Berry van Elk en het Spaanse duo Javier Morcillo en Manuel Cintrano. Van Elk heeft 136 punten verzameld en zal er in Assen alles aan doen om hogerop te komen. Aan elkaar gewaagd zijn ook de twee voor hem geklasseerde Volvo’s S60 V8 Silhouette van Henry Zumbrink (191 pt) en Max Koebolt (138 pt). De laatste twee vechten niet meer om het kampioenschap en kunnen dus spontaan met elkaar de strijd aangaan!

In de GTB-divisie is de spanning om te snijden. Na Spa hebben Patrick Lamster/Donald Molenaar (Porsche 997 Cup) nog steeds de leiding met 235 punten, maar zij worden gevolgd door Milan Dontje/Ferdinand Kool. Het dit jaar succesvolle Corvette-duo heeft 221 punten verzameld, dus een verschil van veertien punten is overbrugbaar. Ook voor hen zal Assen de scherprechter worden voor het kampioenschap.

Of Ward Sluys met zijn BMW M4 Silhouette aanwezig zal zijn na daverende crash in Spa, is nog de vraag. Hij staat derde met 175 punten, met slechts vier punten verschil (171pt) gevolgd door de dit jaar sterk rijdende Engelsman Simon Atkinson (Backdraft Motorsport), die zijn Lamborghini Gallardo halverwege het seizoen heeft omgeruild voor een matzwarte Dodge Viper. Aart Bosman (62pt) zal zich met zijn oranje Porsche 997 GT3 ook weer willen profileren. Kortom: veel uitdaging in de GTB-divisie! In de Supersport-divisie is de beslissing al gevallen. Het trio Bogaerts/Van der Aa/Van Soelen is met hun BMW M3 E90 WTCC de kampioen! Zij verzamelden 256 punten en zijn na Spa niet meer in te halen. Daar achter zien we Eric van den Munckhof met de BMW Z4 Coupé, die dit jaar erg sterk rijdt en 208 punten verzamelde.

Daarna volgen nog een aantal BMW ’s die ook veel kans maken op de overwinning, maar niet meer op het kampioenschap. Zo zijn er de 132i GTR van De Groot/De Graaf (181pt) en van Philippe Bonneel in combinatie met Bas Schouten (113pt), Ruud Olij (twee keer race winnaar!), Ronald van Loon, Ted van Vliet en van het dit jaar debuterende duo Van der Maat/Schreurs (94pt). De BMW ‘s hebben heftige concurrentie van de als vierde geklasseerde Lotus Exige rijders Luuk van Loon en Jan van der Kooi, die zich in Spa weer profileerden. Hun tweede seizoenshelft gaat aanmerkelijk beter dan de eerste helft, zij reden 122 punten bij elkaar.

Interessant is ook de dit jaar debuterende Seat Sport Leon Cup racer, die wordt ingeschreven door Dennis Houweling (Houcon) en door het duo Dennis de Borst/Martin de Kleijn (Febo). De technische begeleiding wordt gedaan door Ferry Monster Autosport, die al jarenlang ervaring heeft met het Spaanse merk. Houweling staat zevende met 108 punten, voor merkgenoten De Borst/De Kleijn met 99 punten. Het puntenverschil tussen de vierde en de tiende plaats bedraagt slechts 28 punten. Dit betekent dat iedereen nog behoorlijk van positie kan wisselen als het gaat om de eindstand in het kampioenschap. In de Supersport-divisie wordt het hele seizoen al de meeste strijd geleverd en het lijkt erop dat dit tijdens de Formido Finaleraces niet anders zal zijn. Twee buitenbeentjes in het veld zullen de Saker ’s zijn van Rik van Beek (Bas Koeten Racing) en Dimitri de Vos senior en junior en ook Leo Kurstjens met de dit jaar nieuw gebouwde ATR3 van AT Motorsport is aanwezig in Assen. In de Sport-divisie is de Renault Clio de te kloppen auto en presteert een nieuwkomer dit seizoen bijzonder goed. De enthousiaste Wiebe Wijtzes voert het klassement aan met zijn Clio 3 met 226 punten. Hij zal de strijd moeten aangaan met de ervaren Rob Nieman, die dit jaar even het klassement aanvoerde en momenteel op een tweede plaats staat met 217 punten.

Derde staat de enthousiaste Belgische combinatie Chris Voet en Bart van den Broeck (206pt) met hun fraaie Peugeot RCZ. Na hun overwinning in Spa zullen ze in Assen weer uiterst gemotiveerd aan de start staan. Dat geldt ook voor de Lotus combinatie Pieter de Jong en Carlijn Bergsma. Hun tweede seizoenshelft verloopt aanmerkelijk beter dan de eerste en bracht hun tot een vierde plaats in het klassement (158pt). Daarna volgen de Renault Clio’s van Toon Rutgers/Marco Poland (133pt) en de jonge Marco Poland (133pt). De Sport-divisie is ook het toneel van de dames. Naast Carlijn Bergsma zal ook Kim Troeijen azen op een topklassering met haar Ford Focus Silhouette en in Assen zal ook Eline Braspenning met haar BMW Compact weer aanwezig zijn. Al deze namen staan borg voor spectaculaire races tijdens de Formido Finale races!

Onder de naam IDIS Superlight Challenge werd dit jaar ook weer een apart kampioenschap verreden voor open sportscars, die enige verwantschap vertonen met de open auto’s die in de LMP2 categorie van de 24 Uren van Le Mans in de baan verschijnen. Aan verschillende merken geen gebrek, al zal je ze in het dagelijkse verkeer niet direct tegenkomen. Het uit Engeland afkomstige Radical is het meest voorkomende merk, maar we zien ook Norma, Tatuus, Wolf, Osella en de gesloten Praga in de baan verschijnen. De serie bestaat uit twee categorieën, de Superlight 1 en 2-divisie. In deze klassen ligt ook nog alles open en zal er door iedereen gestreden worden om zoveel mogelijk punten in huis te halen.

De Formido Finaleraces zijn een mooi familie evenement voor jong en oud! Tevens is het de laatste mogelijkheid om dit jaar de ‘Supercar Challenge powered by Pirelli’ aan het werk te zien. Daarnaast zijn er de Clio Cup Benelux en de Superkart Series en zijn er talloze activiteiten op de paddock waar jong en oud van kunnen genieten. Kinderen kunnen karten op een heuse kartbaan, er kan worden geracet met radiografisch bestuurbare auto’s en er zijn springkussens en clowns. Naast het geluid van raceauto’s en karts, zal de volkszanger uit Drenthe Jannes een optreden verzorgen tijdens het pauzeprogramma. Zijn nummers kunt u het beste volgen vanaf de hoofdtribune of vanaf de startgrid. De familie activiteiten op de paddock en alle tribunes zijn gratis toegankelijk evenals het parkeren. Als u toegang wilt hebben tot de Race Paddock dient u een kaartje te kopen voor slechts tien euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot de Race Paddock, mits onder begeleiding van een volwassene. In de Race Paddock kunt u het circuit van dichtbij bekijken en fotograferen en alle rijders en teams zullen u graag te woord staan in geval van vragen. Als u zelf het gevoel van autocoureur wil hebben, kunt u de pitbox bezoeken die is ingericht met race simulatoren. Een geweldige dag vol racespektakel staat u te wachten als u komend weekend naar het TT circuit Assen gaat om de laatste keer in 2015 de ‘Supercar Challenge powered by Pirelli’ aan het werk te zien!

Tekst: Supercar Challenge

11737483
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2101
3986
6087
11702895
96108
135985
11737483

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven