Dominique Kraan heeft zijn eerste Ford Fiesta Sprint Cup-overwinning van het seizoen behaald. De jonge rijder van het KNAF-Deltion Academy by JKM-team werkte zichzelf in de eerste race van het Gamma Racing Day-weekend op TT Circuit Assen vanaf de zevende startplaats op naar voren en pakte na 20 minuten racen de leiding in zowel het algemene klassement als in de Klasse 1 om deze niet meer uit handen te geven. Marcel Dekker kwam als tweede over de eindstreep wat hem naast het zilver in het algemene klassement ook de zege in Klasse 2 opleverde.Met Johan Kraan op pole ging de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van start voor 30 minuten race-actie. Mathijs Bakker pakte direct de leiding maar moest enkele kilometers verderop Marcel Dekker en Loek Hartog voorbij laten gaan. Aanvallen van Hartog werden in de openingsronde kundig gepareerd door Dekker. Laurens de Wit, gestart vanaf plaats negen, had zich opgewerkt naar de vierde plaats en begon samen met Dominque Kraan op zijn achterbumper in te lopen op Bakker. Na zes ronden had zich een groepje van zes Ford Fiesta ST Line’s gevormd achter Dekker die binnen een handvol seconden van elkaar rondreden.

Ronde zeven zag Hartog eindelijk een succesvolle poging ondernemen om de leiding van Dekker over te nemen. Met enig duwen en trekken lukte het hem om op kop te gaan. Dominique Kraan, gestart vanaf plaats zeven na het omdraaien van de top 10 in de kwalificatie als startgrid voor de eerste race, sloeg ook toe en werkte zich in de gevechten die waren losgebrand naar voren. Dominique Kraan had zich ook voorbij Dekker gewerkt en probeerde de leiding te pakken. Succes vond hij 10 minuten voor tijd toen hij in de eerste serie bochten van het TT-circuit aan Hartog voorbijging.Achter de duellisten schoof Bakker door naar voren met een inhaalactie op Dekker voor plaats drie. Lang zou Bakker niet meer op podiumkoers liggen: aan het einde van diezelfde ronde was het klaar toen hij bij het insturen van de Geert Timmer Bocht de bandenstapel raakte en met een beschadigde wagen de strijd moest staken.

De gestrande auto van Jos Sleegers veroorzaakte een late neutralisatie. Nadat hij was weggesleept en de safety car weer naar binnen ging, stond er nog een minuut op de klok. Met Hartog dicht achter Kraan en de rest van de top zes kort daarachter en allen klaar om toe te slaan, werd de sprint naar de finish een ware ‘dash for the cash’. Kraan liet zich niet verrassen en hield zijn positie vast, maar Hartog viel in de shuffle terug tot achter Dekker en De Wit.

Ondanks de immense druk hield Dominique Kraan stand om zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Dekker hield De Wit maar net van zich af in de Geert Timmer Bocht: de twee rijders kwamen als respectievelijk tweede en derde binnen. Hartog kon zich in de resterende kilometers niet meer herstellen en eindigde als vierde.KLASSE 1
Naast over algemene overwinning pakte Dominique Kraan ook de winst in Klasse 1 voor rijders tot 24 jaar. Hartog werd daarin tweede, Lorenzo van Riet, die als zesde algemeen finishte, pakte de laatste podiumplaats in zijn klasse.

KLASSE 2
De Klasse 2-dagzege ging naar Marcel Dekker. Laurens de Wit, leider in de klasse voor coureurs vanaf 25 jaar, kwam als tweede binnen. Liroy Stuart pakte naast plaats vijf in het algemeen ook het brons in zijn klasse.

Dominique Kraan (KNA F-Deltion Academy by JKM, Winnaar): “In het lange treintje volgden we elkaar een poosje totdat iedereen weer door elkaar ging rijden: ik ging van plaats vier naar twee. Aan het einde zag ik een gat bij Loek Hartog en ik ging ervoor. Hij schoot naar buiten en ik kon er tussendoor. Ik reed bij ze weg maar toen kwam de safety car en kwam alles weer bij elkaar, wat wel jammer was. Vervolgens ging de safety car weer naar binnen en zitten ze kort achter je, kunnen ze nog een aanval doen, en dan rijd ik alsnog bij ze weg en pak ik de overwinning—dat is hartstikke gaaf. Morgen doe ik hetzelfde. Het ging vandaag goed, we kijken of het morgen weer lukt.”Marcel Dekker (Dekker Racing, tweede): “Vechten om de overwinning is het mooiste wat er is. In het begin kon ik mooi vanaf vier naar de kop rijden. Ik kon Loek goed achter mij houden—ik kon hem steeds goed afdekken. Toen kwam hij er voorbij maar heb ik hem weer teruggepakt—dit is wat racen mooi maakt.

“Op een gegeven moment zat ik klem en viel terug naar plaats drie. Ik kon het tempo net niet volgen omdat ik bij het uitkomen van de bochten net wat vermogen mis. We kunnen het niet vinden maar ik moet er nu maar even mee dealen. Ik moest heel netjes rijden om erbij te kunnen blijven en dan is het mooi als je in de laatste ronde nog van drie naar twee gaat en de klasse wint.”

RACE 2
Er staat nog één sessie voor de Ford Fiesta Sprint Cup-teams op het programma: race 2. Deze gaat zondag om 16:48 uur van start en duurt 30 minuten.

Tekst: PR

11737239
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1857
3986
5843
11702895
95864
135985
11737239

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven