Dominique Kraan en Laurens de Wit hebben zaterdag de eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup tijdens het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps gewonnen. Kraan kwam van ver en verschalkte in de laatste ronde Loek Hartog voor de algemene overwinning en de zege in Klasse 1. De Wit slipstreamde vroeg in de race naar de Klasse 2-leiding en stond deze niet meer af.Nadat de top 10 van de kwalificatie was omgedraaid stond Daan Pijl op de eerste startrij, naast Gleen van Berlo. Bij de start hield Pijl de leiding vast, gevolgd door Van Berlo. Van Berlo spinde echter bij het ingaan van Les Combes en verloor veel plaatsen.

De Belgische deelnemer Martin Leburton klom op naar de tweede plaats algemeen, gevolgd door Liroy Stuart die met de derde plaats algemeen de leiding in Klasse 2, voor coureurs vanaf 25 jaar, in handen had. Laurens de Wit kende ook een goede start en had zich binnen een ronde al vanaf plaats tien naar vier opgewerkt en kreeg klassegenoot Stuart in het vizier. Loek Hartog schoot ook naar voren: plaats zes aan het einde van de eerste ronde was voor hem, oftewel de tweede plaats in Klasse 1, achter Pijl die de wedstrijd leidde.

De leiders gingen in een treintje van vier auto’s de derde ronde in. Laurens de Wit pakte slipstreamend van La Source naar Les Combes plaatsen drie, twee en één. Pijl probeerde in de daaropvolgende ronden terug te slaan, maar moest de leiding aan De Wit laten. Hartog had zich inmiddels ook bij de leiders gevoegd en lag na vier ronden op de derde plaats.

Nadat Hartog de tweede plaats had gepakt en zich op de achterbumper van Bas Koeten Racing-teamgenoot De Wit had geplaatst, brak een gevecht tussen Pijl, Stuart, Kraan en de Belgen Martin Leburton en Philippe Huart om de derde plaats uit waardoor De Wit en Hartog konden uitlopen door elkaar met slipstreams te helpen.

Tien minuten voor het einde nam Hartog de leiding van De Wit over. Omdat beide coureurs in verschillende klassen uitkomen—Hartog in Klasse 1, De Wit in Klasse 2—had dit geen effect op het kampioenschapsklassement.

Dominique Kraan melde zich kort daarop op de derde plaats en kon bij de twee leiders aansluiten. De jonge piloot van Johan Kraan Motorsport was vanaf de twaalfde plaats vertrokken en had iedere ronde een positie gewonnen. In het gevecht om de leiding verloren Hartog, De Wit en Kraan de bescheiden voorsprong die zij hadden opgebouwd en zagen het trio Leburton, Pijl en Stuart terugkomen.

Een langzame auto in Blanchimont dwong Hartog een langere weg eromheen te nemen wat de deur voor Kraan openzette om via de binnenkant van de snelle bocht de leiding te pakken en honderden meters verderop een zwaarbevochten overwinning te pakken.

Klasse 1
Kraan won ook Klasse 1, voor coureurs tot 24 jaar, vóór kampioenschapsleider Hartog die in de laatste bochtencombinatie de tweede plaats vasthield. Pijl kwam tot een sterk optrede op Belgische bodem en werd beloond met plaats zes algemeen maar vooral de derde plaats in zijn klasse.

Klasse 2
De Wit kwam als derde binnen en werd daarmee winnaar in Klasse 2—zijn eerste overwinning sinds de Zolder Superprix en vijfde in totaal dit seizoen. Stuart werd vierde algemeen en tweede in Klasse 2. Rogier de Wit, de neef van winnaar Laurens de Wit, verraste zichzelf en zijn Ferry Monster Autosport-team door met de twaalfde plaats algemeen toch derde in Klasse 2 te worden.

Loek Hartog en Laurens de Wit hebben de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup op Spa-Francorchamps gewonnen. Tijdens het Spa Racing Festival slipstreamden de twee Bas Koeten Racing-teamgenoten in formatie naar de overwinning.Bij het doven van de lichten hielden De Wit en Hartog hun kopposities vast. Net als in de eerste race besloten de teamgenoten elkaar te helpen door van elkaars slipstream gebruik te maken. Het bleek een gouden zet, want al snel had het duo een voorsprong opgebouwd die zij konden controleren. Met een voorsprong van 10 seconden kwamen Hartog en De Wit in formatie onder de zwart-wit-geblokte vlag door, wat Hartog de overwinning in Klasse 1 voor coureur tot 24 jaar en De Wit de zege in Klasse 2 voor rijders vanaf 25 jaar opleverde.

Plaatsen drie en vier algemeen gingen naar Liroy Stuart en Paul Sieljes. Na een goede beginfase van de race klom Wensink Racing Team-coureur Stuart op naar de vierde plaats en sloot bij teamgenoot Paul Sieljes in de Stuart Racing Team Ford Fiesta ST Line aan. Hoewel zij slipstreamend de achtervolging op Hartog en De Wit inzetten, konden ze niet aansluiten. In de laatste bocht ging Stuart aan Sieljes voorbij voor de derde plaats algemeen. Stuart pakte de tweede plaats in Klasse 2, Sieljes in Klasse 1.

De winnaar van de eerste race, Dominique Kraan, moest wederom vanaf de twaalfde plaats komen. Kort voor het einde pakte Kraan de derde plaats in Klasse 1 van Daan Pijl af. Plaats drie in zijn klasse was niet genoeg voor de jonge Johan Kraan Motorsport-coureur: ook de Belgische deelnemer Kenny Herremans moest zijn positie—vijfde algemeen—opgeven aan Kraan. De jonge coureur van Johan Kraan Motorsport lukte het echter niet om in de laatste ronde het grote gat naar Stuart en Sieljes dicht te rijden.

Rogier de Wit mocht voor de tweede keer dit weekend naar het podium in Klasse 2. Zijn elfde plaats algemeen was goed genoeg voor derde in het Klasse 2-kampioenschap.

Complete uitslag race 1


Complete uitslag race 2


PR

11737472
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2090
3986
6076
11702895
96097
135985
11737472

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven