In het kader van de eerste race van het nieuwe seizoen A1GP powered by Ferrari staat dit hele weekend het Circuit Park Zandvoort in de mondiale belangstelling, een uitgelezen kans voor alle nationale helden om hun kunnen te tonen en te laten zien aan de rest van de wereld dat we meer kunnen dan mooi voetbal spelen. Dé kans om te laten zien dat Nederland een echte racenatie is en mee kan spelen in de wereld van de autosport. Een van de vele klassen die dit weekend het circuit door de vaderlandse duinen onveilig maakt in het voorprogramma van de A1GP is de Dutch Supercar Challenge die in de nadagen van de kampioenschapsstrijd van 2008 is aangekomen.

Eerder op de dag was het Pieter van Soelen die de snelste tijd klokte. Ondanks dat moest hij vanaf de vijfde positie starten, hij had volgens de wedstrijdleiding ingehaald onder geel, wat hem zijn poletijd kostte. In de openingsronde kon Pieter posities goedmaken, maar moest Milko Tas met zijn SEAT Supercopa voor laten gaan. Door in eerste instantie wat fluctuerende rondetijden te hebben kon de Supercopa een gaatje van een seconde slaan, waardoor Pieter weinig kans had om direct aan te vallen en posities goed te maken. Ook JR Motorsport teamgenoot V.d. Bos/V.d. Zweerde reed voor de BMW 1-serie, maar dat bleek een makkelijke prooi. De snelle man uit Rockanje wist zich echter uitstekend te herstellen en schoof zijn teamgenoten weer voorbij om vervolgens ronde na ronde steevast een snellere tijd dan Milko Tas te klokken. En passant zette Pieter ook de snelste tijd even op 1:51.8. Helaas voor hem wist de Saker van Bob Herber een ronde later de snelste tijd met 0.2 seconde te verbeteren, waardoor het punt hiervoor niet naar de Rockanjenaar zal gaan.
In de elfde raceronde waren het Milko Tas en Pieter van Soelen die de pitstopdans gezamenlijk opende en getweeën later de pitstraat weer verlieten. Van Soelen poogde bij het uitrijden direct de Supercopa te verschalken, maar deze wist de BMW erachter te houden. Door de stop viel het duo terug tot op de rand van de top tien, Milko er net in en Pieter viel er op dat moment net buiten.

Na de verplichte pitstop konden de heren kemphanen weer vol gaan racen om onderling uit te maken wie nu echt de snelste is onder de huidige weersomstandigheden. De baan was weliswaar droog, de bewolking onttrok de zon aan het zicht en zorgde ervoor dat de asfalttemperatuur daalde, waardoor de grip verminderde en de tijden een seconde of twee trager werden dan aan het begin van de race toen de zon er nog volop bij was. Het circuit van Zandvoort laat maar weer eens zien dat het een absoluut snelle baan is die voor veel verrassingen en fluctuaties in tijden kan zorgen als het weer ineens veranderd, wat geregeld gebeurd aan de Nederlandse kust. Tegen het einde van de race ging het, wellicht door de moeilijke omstandigheden, fout met een van de BMW’s van Braspenning. Gevolg van de fout en schuiver was een flink oliespoor door de Audi S bocht, waardoor de Safety Car uiteindelijk ingezet moest worden om de troep op te ruimen en het spoor te neutraliseren. De spanning van de race ebde onmiddellijk weg, evenals de achterstand die Tas en van Soelen inmiddels hadden op de koploper. Aan de leiding van het veld was het de fraaie Saker van Bob Herber met ruim een halve minuut voorsprong. Helaas voor Herber zorgde de Safety Car situatie ervoor dat zijn rijkelijke voorsprong verloren ging. Milko Tas sloot achter hem aan op de tweede en Pieter van Soelen op de derde positie. Mocht het oliespoor tijdig opgeruimd zijn dan zou er wellicht nog geracet kunnen gaan worden met een paar minuten op de klok en zou Pieter wellicht nog kans maken om de Supercopa voorbij te gaan. Helaas mocht het niet zo zijn, de tijd tikte door terwijl de marshalls hun werk deden en de Safety Car het veld bleef leiden tot en met het vallen van de finishvlag. Een blije Pieter van Soelen zou achteraf zeggen: “Bij het uitrijden van de pits kon ik Milko direct inhalen, maar ging daarbij over de witte lijn. Om aan een straf te ontkomen heb ik die positie terug gegeven, zoals het hoort. Helaas kon ik Milko daarna niet meer voorbij komen. Het weer speelde vandaag een belangrijke en doorslaggevende rol die niet in mijn voordeel was. Ondanks de moeilijkheden heb ik toch weer mooi op het podium gestaan en de champagne kunnen ontkurken.”

1 Bob Herber, 2 Milko Tas, 3 Pieter van Soelen, 4 Equipe van der Slik, 5 Joost Muijen, 6 Onno van Rheenen, 7 José Bermudez de Castro, 8 Luc de Cock

PR

11724181
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1223
4000
21286
11674281
82806
135985
11724181

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Ga naar boven