Afgelopen weekend werd op het beroemde circuit van Spa-Franchorchamps de zesde ronde van de Toerwagen Diesel Cup verreden. Tijdens de DNRT Racing Days kwamen Liesette Braams en Paulien Zwart twee maal in actie met de Techno Marine by Equipe Verschuur BMW. Zoals gewoonlijk vloeide het water weer rijkelijk op het circuit in de Ardennen, maar dat weerhield de dames er niet van om tijdens de tweede race een mooie top tien klassering te laten noteren. Liesette Braams reed overigens ook de 5-uurs race met de blauwe BMW en met een schat aan ervaring vertrokken de Las Moras Ladies op zondag weer richting Nederland.

Voor Liesette Braams was het weekend op Spa de eerste kennismaking met dit beroemde circuit en ervaring opdoen was dan ook het eerste vereiste. Veel tijd om te trainen was er niet en dus moest Braams het doen met 30 minuten vrije training, die na wat problemen zelfs al na 20 minuten werd afgevlagd. Braams kon profiteren van de circuitkennis van zoon Max, die dit weekend een gastrace race reed in de Toerwagen Diesel Cup, en leerde na een aantal rondjes in de regen het circuit een beetje kennen. Paulien Zwart reed al eerder op Spa en nam de kwalificatie voor haar rekening. In het drukke veld wist Paulien er een tijd van 3:23.855 uit te persen wat een 9de plaats in het TDC veld opleverde en een 24ste plaats algemeen.

De races in de Toerwagen Diesel Cup werden op Spa gecombineerd met verscheidene ander klassen uit het DNRT wat zorgde voor een enorm startveld van ruim 50 auto’s. De Diesels reden samen met onder andere de Sakers en de 450 PK sterke V8 klasse. Deze auto’s zijn snel, maar vooral laag en dus lastig te zien in de spiegels van de BMW. Dit zorgde soms voor lastige situaties op de baan. Paulien nam de start van beide races voor haar rekening en de dames vochten voor wat ze waard waren, maar waren vooral bezig om de auto heel te houden in het drukke en vaak rommelige veld. De pitstop tijdens de eerste race verliep niet geheel zonder problemen. De snelheidslimiet in de pitstraat was 20 km/h en voor dat Liesette goed en wel in de auto zat stond de klok al op GO! De hard werkende monteurs van het team waren nog in de auto bezig en hierdoor verloor de equipe wat tijd. De Las Moras Ladies reden de blauwe BMW 123d op een droge baan uiteindelijk naar een 14de plaats in het TDC klassement. Een licht teleurstellende prestatie, maar gezien de omstandigheden en de weinige ervaring op het lange circuit niets om voor te schamen.

De tweede race werd op zaterdag verreden en dit maal kwam de regen met bakken uit de hemel. De omstandigheden waren lastiger dan op vrijdag en het zicht werd met de ronde slechter. Toch wisten Paulien en Liesette zich steeds beter te handhaven in het drukke veld en Paulien bracht de Techno Marine by Equipe Verschuur BMW als 11de binnen. Ook Braams wist haar, tijdens de eerste race, opgedane ervaring in praktijk te brengen en uit de problemen te blijven. De rondetijden op de natte baan waren constant en na 50 minuten plus een ronde kwam de Las Moras equipe als 10de over de streep in het TDC klassement. Een prima prestatie gezien de lastige omstandigheden en de dames pakten zowaar wat punten mee voor het kampioenschap. Na afloop van de races waren zowel Liesette als Paulien tevreden al had er wat meer in gezeten. De dames zijn in ieder geval weer een ervaring rijker en kijken beiden uit naar de Formido Finale Races komend weekend, waar ze op het vertrouwde circuit van Zandvoort nog eenmaal een mooie prestatie willen neerzetten.

Liesette Braams: “ Het was een heel gaaf weekend op een circuit waar ik nog nooit had gereden. Het weer in Spa was zoals altijd slecht en dat maakte het er niet gemakkelijker op. We hebben op donderdagavond geprobeerd het circuit te verkennen, maar het was te donker en de hekken waren gesloten dus dat haalde niet zoveel uit. We hadden maar een half vrije training en we besloten dat ik de training zou rijden en Paulien de kwalificatie voor haar rekening zou nemen. Zo konden we beiden het circuit een beetje leren kennen. Ik heb tijdens de vrije training wat ronden achter Max aangereden om zo een beetje de lijnen te leren, maar na 20 minuten werd de training al afgevlagd. Het was lastig racen in het drukke veld en vooral de snelle Sakers waren moeilijk te zien in de spiegels. Toch heb ik een heel leuk weekend gehad en hebben we tijdens de tweede race een mooie top 10 finish gepakt. Ik heb zondag samen met Maarten Mus ook de 5 uurs race in het DNRT gereden en dat ging helemaal top. We finishten daar op een vierde plaats en Maarten heeft de smaak te pakken gekregen. Hij zal tijdens de Finaleraces op Zandvoort mee rijden in de andere Las Moras BMW in de Toerwagen Diesel Cup. Spa-Franchorchamps is een fantastisch circuit en ik ging met een big smile op mijn gezicht terug naar huis. Ik kijk uit naar volgend weekend en hoop dat de opgedane ervaring ons tijdens de afsluiting van het seizoen aan een mooi resultaat kan helpen.”

Paulien Zwart: “Het was een mooie ervaring om weer eens op het circuit van Spa-Franchorchamps te rijden. De omstandigheden waren lastig en vooral het volle veld met deelnemers maakte het er niet makkelijker op. Het snelheidsverschil met de overige deelnemers was soms erg groot en dat zorgde ervoor dat je heel goed op moest letten. Ik heb vooral op safe gereden en geprobeerd uit de problemen te blijven en ik denk dat we daar aardig in geslaagd zijn. Tijdens de tweede race ging het al een stuk beter en finishte we mooi in de top tien. Ik kijk uit naar de Finaleraces komend weekend op Zandvoort en hoop dat we daar nog één keer voor een mooi resultaat kunnen gaan. 

Tekst: PR

10529955
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
6292
9746
25612
10432803
187416
257487
10529955

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven