Tijdens de pinksterraces afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort heeft de voormalige BTCC Volvo 850 voor het eerst podium plaatsen behaald. Tijdens de eerste race wist Jochen Pethke op een tweede plaats te eindigen. Op tweede pinksterdag wist de coureur uit Heemstede het voltallige veld van de Burando Production Open achter zicht te laten in de divisie III.

In 1994 zorgde de Volvo 850 in de Britse Toerwagen kampioenschappen voor veel ongeloof, racen met een stationwagen, dat kon toch niet echt. Destijds heeft de Volvo 850 estate niet veel in de punten gereden, maar het blijft tot op de dag van vandaag een herkenbare en opvallende verschijning. Des te groter is het succes, dat nu juist déze Volvo voor het eerst in zijn carrière prijzen heeft gewonnen, tijdens de Pinksterraces op Zandvoort.

De indeling van de diverse klassen binnen het Burando Production Open is op tijd ingedeeld. Met de Volvo 850 rijdt Pethconi Racing in de divisie III. In deze klasse is het een zeer competitieve auto, ondanks dat de Volvo zijn gewicht tegen zich heeft. Zijn rempunten liggen anders dan bij een lichtere en achterwiel aangedreven auto. “Door diverse aanpassingen en afstellingen aan de Volvo, krijg ik meer en meer gevoel met de voorwiel aangedreven auto” aldus de coureur. Dit met dank aan het fantastische werk van zijn service team, Sp-Support, onder leiding van Steven van der Plank. “De gedrevenheid en de wil om van elkaar te leren is groot binnen de samenwerking en daar bereiken we resultaten mee” aldus van der Plank.
Diverse deelnemers met verschillende automerken, maken de Burando Production Open tot een interessante klasse. Zo moest Jochen Pethke het opnemen tegen de BMW van Rob Severs, die al zeer verdienstelijk had gepresteerd tijdens de Paasraces. En tegen Dennis Houweling, ook een BMW rijder. “De Volvo was toen helaas nog niet klaar voor het grote avontuur, anders waren we er zeker bij geweest” aldus Jochen. Na één uur gereden te hebben in de eerste race tijdens Pinksteren, konden Pethconi Racing en Sp-Support hun geluk niet op; de Volvo 850 reed als tweede over de finish. Na een gevecht met Rob Severs plus een schakelfoutje moest Pethke zijn meerdere erkennen in Severs, die goed los kon rijden. “We hebben maanden aan de auto gewerkt, zaken verbeterd, getest, uitgebreid, dan is dit al een heel mooi resultaat” zo is de reactie van van der Plank afgelopen zaterdag.

Na wat aanpassingen aan de remmen, begon de voorbereiding voor pinkstermaandag. Er stonden die dag 2 races op het programma. Bij de rollende start had Jochen Pethke zijn tactiek al enigszins bepaald: zo wist hij gelijk na de start al een gat te creëren. “De auto voelde zo goed aan, de remmen en de wegligging klopten, de rondes waren constant, het weer was goed; niets stond een overwinning nog in de weg” zo reageert een zelfverzekerde Pethke. De eerste race finishte hij dan ook als eerste. De tweede race start de Heemsteedse coureur van pole position. Ook deze plek geeft hij niet meer uithanden. Spannend werd het nog wel even toen Dennis Houweling in de BMW 1-serie in de eindfase dichterbij kwam en enkele pogingen deed om de Volvo 850 voorbij te gaan. Beide races werden aldus door Pethconi Racing, ondersteund door Sp-Support,  gewonnen.

Wij kijken uit naar het volgende Burando Production Open evenement, Masters of formula 3 op Circuit park Zandvoort, 13 t/m 15 juli aanstaande.

Tekst PR

10526186
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2523
9746
21843
10432803
183647
257487
10526186

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven