K2 Content

Het bekende raceteam Madeno Racing uit Oude Tonge zal nog dit seizoen met twee Aston Martin’s Vantage V8 deelnemen aan enkele races voor het Europese FIA GT4 kampioenschap. De hightech racewagens zullen worden gereden door de ervaren Nederlandse coureur Willy Welles en het Finse talent Mikko Heino. Momenteel worden de twee wedstrijdwagens door de officiële raceafdeling van Aston Martin, het befaamde Prodrive uit Engeland, opgebouwd. Verdere preparatie en het inzetten van de Astons zijn in handen van Madeno Racing.

Het seizoen 2008 wordt beschouwd als een leerjaar in deze nieuwe, veelbelovende raceklasse, met een compleet nieuwe auto, waarna in 2009 de aanval op topklasseringen geopend zal worden. Tevens verwacht teammanager Leo van der Maden volgend jaar nog twee extra auto’s in te kunnen zetten en oriënteert het team zich tevens op een mogelijke deelname aan het Dutch GT4 kampioenschap.

De Aston Martin Vantage in FIA GT4 outfit beschikt over een 410 pk sterke achtcilinder motor, gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Met zijn ultra stijve lichtgewicht aluminium chassis, het grote motorvermogen en een relatief laag gewicht van slechts 1.350 kg is de Aston Martin Vantage een veelbelovende raceauto. De gewichtsverdeling is nagenoeg ideaal, met 51% van het gewicht op de achteras en 49% op de vooras.

Madeno Racing
Teammanager Leo van der Maden: “De afgelopen twee seizoenen hebben wij met drie auto’s aan de Duitse SEAT Supercopa deelgenomen en daarvoor aan de European Alfa Challenge. Wij voelen ons inmiddels aardig thuis op de Europese circuits en hebben gekozen voor het FIA GT4 omdat we op het hoogste internationale niveau de competitie aan willen gaan. Ook voorzie ik dat deze raceklasse zowel op nationaal niveau in verschillende Europese landen als ook internationaal enorm populair zal worden. Wij zullen in de toekomst naast ons Aston Martin GT4 team ook actief worden in de GT2 klasse. We volgen de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe AM Vantage in GT2 specificatie dan ook op de voet.”

Het GT4 format biedt veel mogelijkheden omdat met zowel één als met twee coureurs per auto kan worden gereden. Coureurs komen in een FIA GT4 raceweekeinde behoorlijk aan hun trekken. Er zijn twee vrije trainingen, twee kwalificaties, een race van 50 minuten met pitstop en mogelijk een rijderswissel en twee sprintraces van ieder een half uur.

Van der Maden: “Wij hebben onze GT4 Astons afgelopen januari besteld bij Prodrive, maar door het grote wereldwijde succes van de GT4 Astons is de levertijd ongeveer een half jaar. Wij hopen onze auto’s eind juni of begin juli op te kunnen halen in Engeland, zodat wij na de afrondende preparatie in onze workshop in de tweede helft van het seizoen aan de start kunnen verschijnen. Naast het rijden van de resterende races zullen we een uitgebreid testprogramma afwerken. Toch verwacht ik dat we nog dit jaar één of meer podiumplekken kunnen pakken, terwijl we in 2009 serieus om de titel willen strijden.”

Rijders
De rijdersbezetting voor 2008 bestaat uit de talentvolle jonge Finse rijder Mikko Heino en de Nederlander Willy Welles. Heino maakte al eerder – succesvol - deel uit van het Madeno Racing team in de European Alfa Challenge en de Seat Supercopa in Duitsland. Nederlander Willy Welles is inmiddels door zijn deelname aan diverse nationale en internationale merkencompetities zeer ervaren geworden.

GT4
Het eerste jaar van de GT4 European Cup leverde direct al leuke races op met veel ‘close’ racing, met races op Silverstone, Oschersleben, Spa, Nogaro en Magny Cours. Het doel vorig jaar was om fabrikanten, sponsors, teams en rijders warm te stoken voor deze nieuwe raceklasse en Madeno Racing heeft met andere teams de handschoen opgenomen. Ook is er een nieuwe racecategorie aan het kampioenschap toegevoegd, Sports Light, voor auto’s onder de 1000 kilo. Het ligt dan ook in de verwachting dat de komende jaren nationale GT4 kampioenschappen zullen worden verreden in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Wanneer er nog meer auto’s beschikbaar komen zal de GT4 European Cup mogelijk uitgroeien tot een startveld van ruim 40 auto’s

De Aston Martin N24 Vantage is tot nu de meest gewilde GT4. Momenteel zijn er acht Aston Martin’s in het GT4 veld en worden er voor dit seizoen nog vijf Astons voor het GT4  afgeleverd, zodat het merk met dertien Astons goed vertegenwoordigd is in het GT4 kampioenschap. Daarnaast rijden er auto’s als de BMW Z4, Nissan 350Z, Ford Mustang FR500 GT4 en Corvette C6 GT4, terwijl Lotus voor het seizoen 2009 een speciale GT4 versie van de Exige ontwikkelt en mogelijk ook Porsche in 2009 met een speciale GT4 versie van de 997 komt. Voor de homologatie van de deelnemende auto’s moeten er jaarlijks minimaal 300 exemplaren worden geproduceerd. Uitzondering hierop vormt de Sports Light klasse waarin auto’s als de Ginetta G50, de KTM X-Bow, de Donkervoort D8 GT en de Lotus 2/Eleven terug te vinden zullen zijn. Andere Madeno Racing activiteiten en programma’s in 2008/2009 Madeno Racing is al jaren ook in andere disciplines actief, zoals het ontwikkelen van speciale onderdelen voor roadgoing auto’s en het organiseren van incentive programma’s.

Afsluitend Leo van der Maden: “Geheel in de stijl van en in lijn met het merk Aston Martin zullen wij een intensief relatiemarketing en incentive programma voor sponsoren ontwikkelen en aanbieden. Uiteraard zullen wij naast ons Aston Martin raceprogramma onze kennis en knowhow ook volledig benutten voor de ontwikkeling van ons ‘fast road’ performance tuningprogramma dat we uiteraard ook voor het Aston Martin gamma zullen gaan leveren en dat in de loop van 2008 leverbaar zal zijn."

Het jaar 2008/2009 belooft voor Madeno Racing drukbezet te worden, want naast de deelname aan het FIA GT4 kampioenschap is het team met drie auto’s ook actief in de Renault Sport Clio Cup Belgium en wordt er momenteel hard gewerkt aan de bouw en preparatie van een Renault Sport Rally Clio R3 voor deelname aan het Nederlands rallykampioenschap.

www.madenoracing.com

12848818
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2414
4126
19347
12800295
15415
113834
12848818

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven