K2 Content

Op het circuit van Zolder maakten Mark van der Aa en Koen Bogaerts hun lang verwachte debuut in de GT4 European Series. Het duo kwam uit met de BMW M4 GT4 van het team MDM Motorsport. In het met 44 auto’s uiterst sterk bezette veld hadden Van der Aa en Bogaerts in beide wedstrijden aansluiting bij de top tien, al verhinderde een drive-through-penalty in de wedstrijd op zaterdag een betere klassering. Door die straf werden de rijders uiteindelijk elfde in de Zilver-klasse. Op zondag eindigden Bogaerts en van der Aa als negende in de klasse en als elfde algemeen. “Als ze ons dat van tevoren hadden verteld, hadden we ervoor getekend”, verklaarden de beide coureurs eenstemmig.Na vele successen in de Supercar Challenge betekent de deelname aan de GT4 European Series voor Mark van der Aa en Koen Bogaerts de overstap naar een hoger internationaal niveau. “Op vrijdag in de vrije training was het toch wel een heel apart gevoel om in zo’n veld te staan. Dat is de beloning voor een half jaar erg hard werken om het allemaal voor elkaar te krijgen”, vond Bogaerts. “Ik vond het ook best spannend”, erkende Van der Aa, “en moest ook wel aan sommige dingen wennen, bijvoorbeeld de karakteristiek van de banden, waarmee je er in de kwalificatie in de derde ronde bij moet zitten, anders zijn je kansen verkeken.”

In de kwalificatie voor de eerste race reed Van der Aa de 20e tijd. “Op mijn snelle ronde heb ik zo’n drie tienden van een seconde laten liggen en dat scheelt in een veld waar de tijden zo dichtbij elkaar liggen gelijk zo’n zes plaatsen”, verklaarde hij naderhand. Bogaerts startte in de tweede kwalificatie, bepalend voor de startposities van de tweede race, en reed daarin de 15e tijd. Hij zei: “Ik heb ook wel wat tijd laten liggen, anders hadden we zelfs wel in de top tien kunnen staan, en daar hebben we vervolgens het hele weekeinde een beetje last van gehad, want zo misten we enigszins de aansluiting en reden we in het tweede treintje in het veld.”Van der Aa startte de eerste race en boekte aanvankelijk progressie, maar kwam vervolgens in een groepje terecht, waarin hij nogal verdedigend moest rijden. “Daardoor werd de auto erg warm en daarna had ik het idee dat ik niet helemaal lekker in mijn ritme zat”, zei hij na afloop. Niettemin leek een positie in de top tien binnen bereik, maar na de rijderswissel liep teamgenoot Koen Bogaerts een ‘drive-through-penalty’ op voor een snelheidsovertreding bij het uitrijden van de pitstraat.

“Tot de lijn geldt een snelheidslimiet van 50 km/u en ik werd met 54 km/u gemeten. Dat betekende dus straf, erg jammer”, zei hij. “Vrij kort daarna was er een safety-car-fase en direct daarna ben ik binnengekomen voor die straf, maar daardoor verloren we natuurlijk wel veel posities. Naderhand reed ik tijden die dezelfde waren als de rijders in de top zes, maar meer dan de 19e plaats algemeen en de elfde plek in onze klasse zat er niet in.”

“Voor de race op zondag was de strategie om meer vooruit te kijken en uit de problemen te blijven”, zei Koen Bogaerts, die bij de start vanaf de 16e plaats gelijk drie posities won. “Daarna zat ik in een goed groepje, waarin behoorlijk stevig doorgereden werd, maar ik kon het tempo bijhouden en mijn positie verdedigen.” Bij de pitstop, die goed verliep, nam Van der Aa de auto over en hij zette de opmars van het team door. “Koen was behoorlijk zuinig met de banden omgegaan, zodat ik tijdens mijn rijbeurt ook verder naar voren kon rijden. Daardoor eindigden we op de elfde plaats algemeen en op de negende plaats in onze klasse, een resultaat dat er zeker mag zijn bij ons debuut in de serie”, zei Van der Aa.De volgende twee wedstrijden van de GT4 European Series vinden op 5 en 6 mei plaats op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië. “Ik heb er een paar keer gereden en ben goed voorbereid, ook op de simulator. Ik heb er erg zin in”, aldus Mark van der Aa. Koen Bogaerts heeft goede herinneringen aan Brands Hatch: “Daar ben ik tot nu toe altijd goed gegaan, ik ken de baan goed en ben benieuwd hoe de ervaring met een GT4-auto wordt.”

Tekst: PR

12828026
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
3171
3958
27731
12774806
108457
143756
12828026

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven