K2 Content

Equipe Rogier Jongejans / Maciej Krolikowski heeft zondagmiddag op het TT Circuit het overallklassement van de 5 uur van Assen gewonnen. Het duo uit Assendelft en Hoofddorp reed bijna twee ronden meer dan Ronald en Luuk van Loon uit Dongen. Jongejans/Krolikowski kwamen uit in Divisie 6 voor open sportwagens , Van Loon en Van Loon reden in Divisie 1, voor auto’s met een cilinderinhoud tot 3200 cc. Co de Vet en Jeroen Liscaljet pakte de derde plaats overall.

De strijd om de overallwinst ging nagenoeg de gehele middag tussen de equipes Maciej Krolikowski / Rogier Jongejans en Ronald en Luuk van Loon. Na anderhalf uur racen waren het vader en zoon Ronald en Luuk van Loon die met hun BMW de leiding hadden. Direct bij de start wist dit duo, dat ook poleposition had veroverd, de leiding te nemen. Gelijk kroop Rogier Jongejans met zijn Stayfast, een nieuwe Nederlandse formulewagen, achter Van Loon. De mannen uit Dongen draaiden constant snellere ronden met hun BMW dan de twee coureurs met de formulewagen, maar langere tankstops nekten het duo Van Loon.

Na de eerste pitstop was de Stayfast van Jongejans en Krolikowski al aan kop te vinden. Gedurende de wedstrijd wisten Jongejans en Krolikowski hun leidende positie te verstevigen en ze liepen zelfs wat uit op vader Ronald en zoon Luuk van Loon. Na twee uren racen hadden Jongejans en Krolikowski 21 seconden voorsprong en dat liep in het volgende uur op naar 59 seconden. Met nog een uur voor de boeg had de equipe Van Loon een achterstand opgelopen van drie ronden. In dat laatste uur konden Jongejans en zijn teamgenoot de eerste plek consolideren, maar vader en zoon Van Loon bleven snellere ronden rijden, ook in het laatste uur. Ze kwamen zelfs dichterbij, maar de kloof bleek uiteindelijk bijna twee ronden te zijn, in het voordeel van Rogier Jongejans en Maciej Krolikowski.

Na afloop wisten de Van Loons precies waar ze de race hadden verloren. “Bij de tankstops. De aansluiting van de jerrycan op de tank bleek niet helemaal te passen en daardoor hadden we aanmerkelijk meer tijd nodig om te tanken dan Jongejans en Krolikowski. Een leer voor de volgende maal, want dit was onze eerste endurance. Iedere stop kostte ons twee minuten. Teldan maar uit met drie maal tanken.”

Rogier Jongejans was blij met zijn overwinning. “Deze nieuwe formulewagen heeft zich uitstekend gedragen. Het is in zo’n lange race altijd spannend hoe het materiaal zich houdt. Zeker met zo’n nieuw ontwerp. Daarnaast hebben wij alles goed gedaan, ook onze pitstops. We zijn blij met de winst.”

Ook stad-Groninger Henk Sijtsma lachte na afloop breeduit. Samen met coureur Schoonhoven uit Amersfoort wist hij de Zilhouette klasse te winnen. “Het ging weergaloos. Mede dankzij mijn compagnon. Het was enorm moeilijk om de concurrenten in de gaten te houden, maar uiteindelijk is het gelukt om de anderen in mijn klasse voor te blijven.” Tijdens de ACNN-races komend seizoen, zal Schoonhoven vaste teamgenoot van Sijtsma worden.

Ook in andere divisies werd fel gestreden om de winst. In Divisie 2 (tot 2500cc) was de equipe De Vreede/Lekkerkerker (Pijnacker/Elburg) de snelste. Het trio Hannewijk/Brouwer/Hoondert wist Divisie 3 (tot 2000 cc) te winnen en de winnaar van de PTC Cuop bijACNN, Ruben Lohuis (Nijverdal), wist samen met Lucas Kreeft (Hoogeveen) Divisie 5 (tot 1000cc) te winnen. Hierin kwamen ook de Trabantrijders Westerhuis/Lawson/Lameire uit. Zij wisten hun wagen heel te houden en legden iets meer dan de helft van het aantal ronden af dan overallwinnaars Jongejans en Krolikowski.

ACNN promotor Peter Grondel was bijzonder tevreden met het verloop van deze 5 Uur van Assen. “Van de 27 gestarte wagens reden er maar liefst 25 de wedstrijd uit. Eén wagen crashte en een andere verloor een wiel. Het is een teken dat de coureurs en hun wagens uitstekend geprepareerd waren voor de endurancerace.”

Grondel werkt al aan de volgende 5 Uur race. Die staat gepland voor 14 februari komend jaar. “Ik merk dat coureurs de winterperiode erg lang vinden, daarom denk ik dat we die kunnen verkorten door in februari alvast weer te gaan rijden als de weersomstandigheden dat toelaten.”

Tekst: PR Foto's: Marc de Waart

14404243
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
3467
4166
27706
14347847
109183
149909
14404243

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven